Ilyen bajnokot butaság nem kedvelni

2013.10.28. 13:12

Sebastian Vettel szeret beszélni, ráadásul miután megnyerte zsinórban negyedik világbajnokságát, egymaga ült le az újságírók elé. Most sem adott egymondatos válaszokat, beszélt karrierje gyökereiről, istállójáról, a jelenlegi ellenfelekről és persze a három szuperklasszisról, a legalább négyszeres világbajnokokról, akikhez csatlakozott.

"Mindenek előtt köszönöm a közönségnek, hihetetlen fogadtatást kaptam, kár, hogy jövőre nem jövünk ide. Szóhoz sem jutok. Átmentem a vonalon, és évek teltek el, amíg valamit ki tudtam nyögni. Teljesen üresnek éreztem magam. Az a pillanat, amikor annyi mindent mondanál, ám semmi nem jön ki. Fenomenális ez a szezon. Megtiszteltetés ezt a kocsit vezetni, kimenni vele, beleadni mindent, és a srácokért küzdeni. Nem is kívánhatnék többet" - David Coulthardnak még a dobogón arról, hogy mi érzett a célban.

"Igen nehéz szezon volt, főleg a kifütyülések miatt. Azt kapni, miközben tudod, hogy semmi rosszat nem tettél, túltenni magad rajta, aztán a pályán válaszolni. A végére viszont elfogadtak, minden versenyző erre vágyik. Nagyon büszkévé tesz, hogy olyan embereket értem be, mint Prost, Fangio és Michael. Hihetetlen" - az indiai közönségről, ami végre nem fütyülte ki úgy, mint a szingapúri vagy az olasz: "Nem hibáztatom a Ferrari-rajongókat és a több pfújolót sem. Ha futballmeccsre megyek, és gólt kap a csapatom, én sem értékelem eléggé a vendégjátékost, miközben csodálatos futballista. Az ember még fütyülhet is, pusztán mert valaki más fütyülni kezd. Egy szurkoló levelet írt nekem Szingapúrból, hogy kint volt a futamon, és ő is kifütyült, de most elnézést akar kérni. Ott volt a tömegben, és ő is átvette."

"Nem könnyű felérni ezt ésszel. Néztem a tévében Fernandót, a Forma-1-et, ő már akkor versenyeket nyert, és most vele versenyzek, a legkeményebb ellenfelem. Extrém, isten adta tehetség. Ott van Lewis, aki egészen elképesztő, veleszületett érzéke van a vezetéshez. Mark, akit szintén nagyra értékelek vagy Nico, aki szerintem alulértékelt. És akkor még nem is említettem Kimit és Jensont. Négy címet nyerni köztük, hát nem is tudom. Négy cím. Olyanokhoz csatlakozni, mint Michael, Fangio és Prost. Túl fiatal vagyok még ahhoz, hogy ezt felfoghassam" - az ellenfelekről és a három bálványról.

A csapatmunka és a Red Bull Racing dicsérete: "Én ülök a kocsiban, de nem akarok önző lenni, nem vihetem el a teljes sikert. Hálás vagyok a srácoknak a munkájukért. Ha tudnák, mennyit keresnek, meglepődnének, hogy annak ellenére ennyit dolgoznak. Szerintem jobban megéri McDonald's-ban melózni! Itt 100 százalék odaadás kell, de imádják a munkájukat, imádják, hogy F1-es kocsin dolgozhatnak".

Végül India és az emberi természet összevetése: "Bár lenne időm végigutazni Indiát. Sokat tanulhatnék ebben az országban. Az emberek nagy része igen szegény Európához hasonlítva. Mi meg állandóan panaszkodunk valamiért. Nekem is benne van a német gyökereimben az elégedetlenkedés, hogy mindig találjak valamit, ami nem jó. Aztán az ember idejön, és látja, hogy milyen nehéz életük van, de ennek ellenére mennyire boldogok. A Forma-1 területe elszigetelt, csakhogy, ha körülnézünk, ijesztő látni az életkörülményeiket. A nagy lecke számunkra az, hogy ők mégis boldogok".

(Vettel teljes monológja itt olvasható, angolul.)