Hiperronda F1 jön, ha ez tényleg így lesz

2013.11.12. 17:14 Módosítva: 2015.05.10. 01:40

Megrázó terveket közölt kedden az Autosport.com a jövő évi Forma-1-es autókról. Az újság vezető mérnököktől, többek között a Red Bull-főnök Adrian Neweytól és a mclarenes Sam Michaeltől úgy értesült, így nézhet majd ki a kocsik orrkúpja, ha a jelenlegi előírások érvényben maradnak:

Az új szabályok szerint a gépek orra nem lehet távolabb a talajtól 185 milliméternél, ám a kasztni legalacsonyabb pontja az orrnál 525 milliméter kell hogy legyen. Mindez nem jelentene gondot és csúnya dizájnt, csakhogy a szakemberek minél keskenyebb kúpot akarnak aerodinamikai szempontokból, hogy minél több levegő jusson a kocsi alá, így nem biztos, hogy folyamatosan ívelik az orr végét, hanem bevágják az első szárny magasságában - és máris kész a baj. Vagy nevezzük bárminek azt a csonkot, ami ott marad elöl.

Kétségtelen, hogy nem ez az egyetlen szabályos megoldás, de Newey és Michael nem cáfolta, hogy ez lenne a legpraktikusabb. Sőt, néhány meg nem nevezett mérnök már jelezte is a FIA-nak, hogy ez így nem lesz jó, ám aggodalmaskodásukat elutasították.

Jövőre a turbómotorok érkezése miatt több új szabály is életbe lép, az egyik eredménye lehet a fenti kényszermódosítás.