Sergio Perezt kifacsarták és kukába dobták

2013.11.13. 16:17

Még nem hivatalos, de már biztos, hogy kirúgja a McLaren Sergio Perezt a szezon végén, és fiatal tesztelőjére, Kevin Magnussenre cseréli le. Az istállónál idén újonc mexikói 25 ponttal kevesebbet szerzett eddig, mint elismert, rutinos csapattársa, Jenson Button, produkciója nem győzte meg az istálló vezetőjét, Martin Whitmarsht, aki hónapok óta hangsúlyozza, Pereznek sokkal többször kellene megvernie Buttont időmérőn, futamon.

A hétvégi Amerikai GP előtt végre megszólalt Perez is az ügyben. Mindenek előtt: nem tagadta, hogy távoznia kell. "Próbálom megtalálni a legjobb lehetőséget, meglátjuk, mi a legkedvezőbb út a jövőre nézve" - mondta egy PR-eseményen, amiről a www.totalrace.com.br számolt be.

Aztán beszélt arról is, hogy érte a döntés, és hogy érzi magát: "Nagyon el vagyok keseredve. Amikor a céljaid sokkal nagyobbak, mint az eredményeid, csalódsz. Te is, a csapat is. A McLaren nagyszerű istálló, nem kétlem, és nagyon tehetséges emberei vannak. De idén fejetlenség uralkodott itt, és hiányzott az a kis alázat, ami ahhoz kellene, hogy szembe nézzünk a valósággal. A McLarennek túl sok időbe telt felismernie a realitást, azt, ha pontot szerzünk, már jó a hétvége. Sokáig tartott rájönniük erre".

A McLaren azok után, hogy egy éve ilyenkor övé volt a legjobb kocsi a Forma-1-ben, és a szezont vb-reményekkel kezdte, idén még egyetlen dobogós helyet sem szerzett. A legjobb eredmény egy-egy ötödik hely Buttontól és Pereztől.

A közép-amerikai felett Whitmarsh mondta ki a döntést, mégis ő az, akire legkevésbé vagy még annyira sem neheztel. "Martint nagyszerű főnöknek tartom, és nem tudok rosszat mondani róla. Remek vezér, remekül irányítja az istállót, de a siker nem csak rajta múlik, hanem rengeteg más dolgon is, amiben nem volt idén elég jó a McLaren".

Update: Sergio Perez szerda este Twitteren erősítette meg, hogy elhagyja a McLarent.

Vélemény: mi történt valójában Perez és a McLaren között?

Perez nem hangsúlyozta, amire egyik pilóta sem büszke, hogy gazdag szponzorán, a Telmexen keresztül több tízmillió eurót fizetett a McLarennek. Sejthető, hogy leginkább emiatt, és nem tehetségéért igazolták le. PR-szempontból nehezen eladható, nem vicces figura, nem nagy karakter, de annyi lehetőséget kapott, mint Button. Nem tudott élni vele, igaz, nem tudott Button sem, csakhogy az angol az előző 3 évben mindig futamokat nyert a McLarennel, 2009-ben pedig világbajnok volt a Brawnnál, így neki nem kell magyarázkodnia.

Év közben ráadásul bejelentkezett a McLarennél a Honda, megegyeztek, a Japánok 2015-től újra motorokat szállítanak a csapatnak. Azok után, hogy 2008 végén nagy bukással szálltak ki az F1-ből egy közel 10 éves projekt végén, most biztos sikert akarnak, aminek az alapjait toppilótákban látják. Pénz nem számít, ezért Whitmarsh hónapok óta Fernando Alonso átigazolásán dolgozik, ha nem 2014-re, akkor 2015-re. Perez nem kell majd egy év múlva, sőt, már most sem kell: nem teljesít, és már a pénzére sincs szükség, hiszen ott van a Honda. Ami volt, azt kihozták belőle, egy éven át megoldotta az anyagiakat, ennyi.