F1: Gordiuszi csomó megoldásán agyalnak

2014.04.08. 14:16 Módosítva: 2015.05.04. 01:47

Szép kihívás elé állította a Forma-1 legjobb mérnökeit az FIA és Bernie Ecclestone, illetve az F1-ben induló három motorgyártó, amikor vasárnap határozott a motorok felhangosításáról. A túl halk F1 év eleje óta téma, az első két futam után pánikhangulat lett úrra a sorozat követőin és szervezőin, így Bahreinben meghozták a fenti döntést.

A megoldást május közepére, a barcelonai tesztre ígérik, de jelenleg még sehol sem tartanak. És ezt Ecclestone is elismerte.

"Dolgozunk rajta, meglátjuk, mit lehet tenni. Ha tudnánk, hogy csináljuk, már megcsináltuk volna. Ennyi. Van ez a csoport, aminek rá kell jönnie. Csak jelenleg senki nem tudja, mit kéne tenni. Viszont keményen dolgoznak rajta. Nyugi, meg lesz oldva" - nyugtatta az újságírókat Ecclestone az Autosport beszámolója szerint.

A nagyfőnök kiemelte, hogy a Mercedes simán a módosítások útjába állhatna, hiszen kilométerekkel veri mostanában az egész mezőnyt, ellenben a németek szívesen segítenek megtalálni a hangos Forma-1 kulcsát. Toto Wolff csapatfőnök elsők között vetette fel, hogy valamit tenni kellene a tavalyi hang megközelítéséért.

"Meglátjuk, mit tehetünk, mindenfelé tapogatózunk. És ha találunk valamit, ami kivitelezhető, és nem állítja fejre a szabályokat, akkor azt kipróbáljuk. Szóltunk a mérnököknek, akik azt mondták, utánanéznek a dolognak. Nem egyszerű, mert a mostani technológia lényege, hogy a kipufogógázokat hasznosítjuk a motor és a turbó hajtásában, így amiatt vagyunk gazdaságosabbak, hogy kevesebb energia távozik a kipufogón" - mondta most Wolff.

A Renault motorguruja szerint nem lehet hangosítani a turbómotorokon anélkül, hogy a szabályokon komolyan változtatnánk, ám egyelőre még próbálkoznak.