Ki döntött így? Második számú lennék?

2014.05.12. 11:54

Tisztázni akarja a Ferrari taktikai utasításait Kimi Raikkönen, miután a Spanyol GP-n úgy érezte, csapattársát, Fernando Alonsót favorizálták vele szemben. A finn jobb rajthelyről indult, szinte végig a spanyol előtt haladt a futamon, de társa a gyorsabbnak bizonyuló, háromkiállásos taktikája miatt a végén meg tudta előzni. Raikkönen két kiálláson volt.

A tiszteletkörben beszólt a rádión: „Ki hozta ezeket a döntéseket? Mintha második választás lennék.”

A problémája abból fakad, hogy bár ő volt előrébb a versenyben, csapata mégis a mögötte lévő Alonsónak adta meg a lehetőséget, hogy korábban cseréltethesse le a gumijait. A szokás az, hogy az első kocsit favorizálják.

Raikkönent a brit SkySports meg is kérdezte, szeretett volna-e korábban kijönni, mire ő annyit felelt, „nem tudom”, majd a következő kérdés közben sarkon fordult, és otthagyta a riporternőt.

Kimi Spanyol GP

Alonso közben igyekezett megmagyarázni a történteket. Ő már kevéssel a rajt után panaszkodott a menedzsereknek, mert korán elhasználta a gumikat, kérdezte, mikor kaphat újat. Emiatt ment olyan korán, amint csak lehetett. Majd a második csere előtt ugyanez történt, és akkorra már képbe jött Vettel is, aki rohamosan közeledett a Ferrarikra. Alonso azt mondta, a mérnökök felajánlották neki, hogy tartson ki még egy kicsit a viseltes gumin, és két boxkiállásból oldják meg a futamot, vagy jöhet azonnal, és akkor átállnak háromra – amin Vettel is volt, így a németet megpróbálják levédeni. Alonso rögtön kiment, így három pit stopra került.

Végül ez is haszontalannak bizonyult Vettel ellen, aki Raikkönent és Alonsót, de még az ötödik Bottast is megelőzte, és negyedikként végzett.

A két Ferrari csak 6-7. lett, két pilótája abban egyetértett, hogy ez a gond, nem a csapatsorrenddel kapcsolatos felvetések. Raikkönent még le is körözte a két győztes Mercedes, és ha van még egy forduló, Alonsóval is ugyanez történt volna.