Schumacher felébredt a kómából

2014.06.16. 11:55
Nem tudni, van-e maradandó agykárosodása, egyelőre csak az örömhírt közölték: a Forma-1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher elhagyta a kórházat.

Michael Schumacher felébredt, és elhagyhatta a grenoble-i klinikát, hogy megkezdje hosszú rehabilitációját, írja közleményében a hétszeres világbajnok ügynöke, Sabine Kehm, és családja.

„Schumacher már nincs kómában. A család szeretné kifejezni végtelen háláját az orvosoknak, kórházi ápolóknak és fizikoterapeutáknak, mint ahogy a baleset után a helyszínre érkező orvosoknak is, akik remek munkát végeztek hónapokon át” - áll a közleményben, amely a szurkolók támogatását is megköszönte, amely szintén sokat segített.

169 nap kóma után hosszú rehabilitációra készül a család, írja a Bild, amely arról is beszámol, hogy Schumacher állapota stabil, és tud kommunikálni a feleségével és a gyerekeivel. Ahogy Schumacher menedzserének áprilisi közleményéből már kiderült: az éber fázisok az elmúlt időben egyre hosszabb ideig tartottak. Michael Schumacher reagált a hangokra és az érintésekre.

A 2012-ben visszavonult világbajnok állapota mostanra javult annyira, hogy ne legyen szüksége a grenoble-i klinika stábjának állandó felügyeletére.

Arról viszont nincs hivatalos hír, hogy hova került át Schumacher: „A megértésüket kérjük a jövő kapcsán, a további rehabilitációja ugyanis a nyilvánosságtól elzárva zajlik majd” - fogalmaztak.

A Bild úgy értesült, a lausanne-i egyetemi klinikán kezelik tovább, de az is könnyen elképzelhető, hogy hazavitték, mert már hónapokkal ezelőtt arról lehetett hallani, hogy svájci otthonában készítenek elő egy egészen különleges szobát, ahol minden orvosi feltétel adott a lábadozásához.

Schumachert december 29-én érte síbaleset Franciaországban, az agyából vérömlenyt kellett eltávolítani. A két műtét jól sikerült, de csak január közepén jelentették be, hogy túl van a közvetlen életveszélyen. Azt is csak később erősítették meg, hogy a CT katasztrofális képet mutatott az agyáról.

Január 30-án derült ki: állapota annyira stabil, hogy ébresztési fázisba került, de február közepén menedzsere arról beszélt, hogy még mindig ébresztési fázisban van, szinte semmilyen előrelépés nem történt nála.

A balesetről megállapították, nem ment gyorsan, sokszoros véletlen miatt járt szerencsétlenül, a friss hó miatt kerülhetett egy sziklás szakaszra. Az egyik szikla olyan szerencsétlenül katapultálta, hogy tíz métert repült, és a fejét egy másikba verte be. Ha nincs rajta a sisak, nem élte volna túl.

Niki Lauda kijelentette, mivel fiával együtt síelt, előtte semmiképp sem csinált volna őrültséget.