Indul a pilótavadászat a McLarennél

2014.08.01. 16:04

A McLaren akár mindkét idei pilótájától, Jenson Buttontól és Kevin Magnussentől is megválhat az idény végén, amennyiben a jövőre beszálló motorszállító, a Honda terveivel nem fér össze a megtartásuk. Jelenleg egyiküknek sincs érvényes szerződése a csapattal.

Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója elmondta, hogy kivárnak az igazolásokkal, előbb szeretnék tudni, a legjobb versenyzők hogy terveznek. „Ha bárki szabaddá válik, akkor megnézzük, mennyire illik a terveinkbe. Egyelőre tehát várakozunk, de persze ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen váltani akarnánk. Azt szeretnénk, ha a McLaren hosszú ideig a csúcson maradna, épp ezért tudnunk kell, mit fogunk csinálni három, négy, vagy akár öt év múlva” – idézte Boulliert-t az Autosport.

Vagyis ha nem tudnak megszerezni egy pilótát a legjobbak közül, nem fognak hosszú távú szerződést kötni senkivel, nehogy 2016-ban vagy 2017-ben lemaradjanak valaki másról. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, valami váratlan fejlemény kellene, hiszen a legjobbak szerződése legalább 2015 végéig érvényes, akkor is csak Fernando Alonsóé, Sebastian Vettelé és Lewis Hamiltoné jár le.

A jelenlegi mezőnyből Button és Magnussen mellett Jean-Eric Vergne-nek, Danyiil Kvjatnak, Romain Grosjeannak, Jules Bianchinak, Max Chiltonnak, Adrian Sutilnak, Esteban Gutierreznek, Markus Ericssonnak és Kobajasi Kamuinak nincs még érvényes szerződése 2015-re.

A 34 éves Button szerződése ugyan lejár az év végén, de a csapat a hírek szerint inkább afelé hajlik, hogy ő, és ne az újonc Magnussen maradjon inkább jövőre velük, ha rövid távon kellene tervezniük.

A dán helyére egy másik északit, a Williamsnél jelenleg remekelő, idén már háromszor is a dobogón végző finn Valtteri Bottast emlegetik, akit a menedzselésében is érdekelt Mika Hakkinen is dicsért. „Jelenleg két pilótáról beszélnek nagyon sokat az F1-ben, Bottasról és Daniel Ricciardóról” – mondta a 45 éves korábbi McLaren-versenyző, akinek már visszavonulásakor is hazafelé hajlott a keze, hiszen Kimi Raikkönent ajánlotta be a csapatnak utódjául.

„Háromszor volt dobogón, jobban teljesít, mint Felipe Massa. Kicsit olyan, mint Mika volt, semmi érzelmet nem mutat, ami fontos az F1-futamok hevében. Ráadásul Mika nem dolgozik akárkivel, az sok mindent elmond róla. Oda kell rá figyelni a jövőben, de hogy meg tud-e birkózni a vb-címért járó nyomással, az csak éles helyzetben derül majd ki” – ezt már David Coulthard mondta róla.