Prost: Dühös vagyok, a 80-as években voltak ilyen balesetek

2014.10.07. 17:49

A legtöbb F1-szakértő, kommentátor, újságíró azt hangoztatja, hogy Jules Bianchi vasárnap hibázott és rettentően szerencsétlen volt, amikor életveszélyes balesetet szenvedett a Japán Nagydíjon. A versenyirányítást, a versenyigazgató Charlie Whitingot és a futam szervezőit mindenki megvédte, semmit nem csináltak rosszul, a mentés is a szokott menetrend szerint zajlott, a véletlen tehet csak arról, hogy Bianchi Marussiája épp a Sutil kicsúszott Sauberjét vontató darunak ütközött. A 25 éves tehetség azóta is kómában van, és kedden még nyugtalanítóbb hírek érkeztek az állapotáról.

Eddig csak Bernie Ecclestone emelte fel a szavát a történtek miatt, ő átfogó vizsgálatot követelt, amit Jean Todt FIA-elnök el is indíttatott. Alain Prost az első pilóta, aki konkrétan kiakadt a szuzukai eseményeken.

"Ezt nem nevezném, normális balesetnek. Hiba történt, és ez nagyon szomorú. Rég nem láttunk ekkora karambolt Forma-1-es pályán, szerintem ez nem egy képtelen baleset, és ez nagyon feldühít. Alapvető hibát vétettek, ami itt Japánban történt, az hihetetlen. Evidens volt, hogy a körülmények a pályán extrém nehezek. Ez nem versenybaleset, valami olyasmi okozta, aminek köze sincs a versenyzéshez. Egyszer és mindenkorra meg kell oldanunk ezeket a kérdéseket" - nyilatkozta Prost a Canal+ tévécsatornának.

A volt négyszeres világbajnok 35 éve mutatkozott be a Forma-1-ben, 1993-ban vonult vissza, azóta volt csapatfőnök saját istállóval, jelenleg is szakkommentál és a Renault gyár tanácsadója. Tavaly még egy páréves Red Bull-kocsit is kipróbált, vagyis körüljárt mindent az F1-ben, és még mindig benne van abban.

Véleménye ezért is több mint érdekes és megfontolandó: "20 éve nem volt ekkora bukásunk. Óriásit fejlődtünk az F1-autógyártás és a biztonság terén, észre kellett volna vennünk, hogy valami történni fog. Nagyon felbosszant Bianchi balesete, mert újra a 80-as években érzem magam, amikor két-három versenyenként történtek ilyen szerencsétlenségek. És azokról nekem nagyon rossz emlékeim vannak".

Az 59 éves Prost aktív pilóta korában utálta az esőt, most a darus mentéssel is problémája volt, mert Bianchi egy olyan járművet találta telibe, aminek köze nincs a versenyhez. Kortársa, Martin Brundle is ezt vetette fel.

A Sky kommentátora úszott meg épp itt, Szuzukában majdnem teljesen olyan bukást, amibe most Bianchi belehalhat. Esett, Gianni Morbidelli ütközött, a kocsijáért bejött a daruskocsi, majd Brundle ugyanott csúszott ki. Csak a szalagkorlátot kapta telibe, és egy pályabírót gázolt el, aki mindössze a lábát törte.

"Majdnem meghaltam egy ugyanilyen esetben, épphogy elkerültem a darut, de emlékszem, becsuktam a szemem, azt gondoltam, itt a vég" - mondta Brundle, majd hozzátette, hogy már jó ideje felhívta a figyelmet arra, hogy a mentést végző járműveknek nincs helyük a bukótérben.