Alonso Mercit akar, és kockáztat

2014.10.09. 14:36 Módosítva: 2015.05.02. 04:15

Az Orosz Nagydíj nulladik napján, csütörtökön kezd kiderülni, mit tervez Fernando Alonso, akinek helyére egy hete a Ferrari leigazolta Sebastian Vettelt. A Vettel-Ferrari megállapodást még nem jelentették be, de a német a verseny hivatalos sajtótájékoztatóján azt mondta, "ha majd bejelentjük, rájönnek, miért vártunk". Vagyis átigazolása fix, mint ahogy az is, hogy Danyiil Kvjat érkezik a helyére a Red Bullhoz.

Alonsóról Massa árult el érdekes dolgokat, valójában felfedte a terveit, amikor konkrétan kimondta, "Fernando a Mercedeshez akart menni, biztosan".

"Mindent megtesz, hogy odamehessen, de nem hiszem, hogy jövőre sikerül neki, vagyis az egyetlen lehetősége a McLaren. De őszintén, a McLaren nincs jó passzban jelenleg, és ezek a mai autók annyira komplikáltak, hogy nem a Hondáé lesz a legjobb motor, amikor megérkezik. Nem lesznek könnyű helyzetben, és Fernandónak fogalma sincs, hogy alakulnak majd a dolgok. Ő világbajnoki esélyt akar."

Az Autosport is úgy tudja, Alonso bejelentkezett a Mercedeshez, a terve az volt, hogy simán cserél Hamiltonnal, aki átül a Ferrariba. Csakhogy ez nem jött be, bármennyire is elégedetlenkedik és mocorog Hamilton a Mercinél, a mezőny legjobb autóját nem fogja eldobni ilyen könnyen. Ráadásul nem is Alonsónak kedvezően alakultak a dolgok, mert Hamilton az utóbbi három futamot zsinórban megnyerte, átvette a vezetést a világbajnokságban, és már kezdi tárgyalni a hosszabbítási lehetőségeit az istállóval. Niki Lauda, a Mercedes elnökségi tagja szerint száz százalék, hogy kitölti 2015 végén lejáró szerződését, és ők mindent megtesznek azért, hogy még évekre maguknál tartsák.

A Ferrari meg, megtudva, hogy Alonso kifelé kacsingat, és ha idén nem is, de egy év múlva leléphet, ráment Vettelre, aki simán kötélnek állt, és hajlandó volt hosszú távra, legalább három évre szerződni a kínlódó olaszokkal.

Vagyis Alonso pontosan abba a helyzetbe került, amit Massa felvázolt, és amit már eddig is sejtettünk, hogy McLaren, vagy semmi. Nem is lenne ez nagy baj, ha a McLaren Honda belemenne, hogy Alonso egy szezonra hozzájuk menjen, csakhogy ők minimum két, de inkább hároméves megegyezést akarnak, nekik olyan ember kell, aki végigviszi a projektjuket. Ha Alonso kötélnek áll, és Hamilton mondjuk lelép a Mercitől egy év múlva, ő nem tud kiugrani a futó mclarenes szerződéséből.

Emiatt merült fel most először teljesen konkrétan, hogy Alonso kihagyjon egy évet, és amikor a Mercinél Hamilton, a Mercedes-motoros Williamsnél pedig Massa és Valtteri Bottas szerződése is kifut 2015 végén, szabad ügynökként a legkedvezőbb és legegyszerűbb módon mehessen bárhová.

"Megtörténhet, hogy kiül egy évet, jól ismerem Fernandót, megtörténhet. De nem tudom, jót tesz-e neki, a Forma-1-nek biztosan nem, toppilóta, nagyon fontos az F1-nek" - erősítette meg Massa, hogy a kihagyás tényleg képben van.

Niki Lauda állítja, a McLaren és Alonso aláírtak egy hete Japánban, de ezt mindkét fél cáfolta. Ami sanszos, hogy aláírtak valamilyen előszerződésfélét, valószínűleg azt, hogy Alonso elmegy a Hondához, ha a Mercedesnél nem szabadul fel állás. A Hondának ugyanis csak Alonso van, ha őt nem tudja megszerezni, nem érdemes változtatnia a Button-Magnussen felálláson jövőre.

Elképzelhető tehát, hogy a Honda hajlandó várni Alonsóra, és abban a pillanatban, amikor Hamilton megerősíti, hogy marad 2015-ben a Mercinél, szerződtetni a spanyolt.

Az már a következő csavar lenne, ha Hamilton valamilyen okból mégis lépne a Mercitől, és Alonso megkapná, amit akar, mert akkor meg már az angol lenne a McLaren egyetlen opciója egy csúcspilótára - a lényeg, hogy semmi nem derül ki, amíg Hamilton fixen ki nem mondja, a Mercedesnél folytatja.

Jelenleg a legvalószínűbb, hogy Hamilton marad, aztán Alonso eldönti, megpróbálja-e a McLarennel, vagy tényleg tovább kockáztat, és a legjobbnak vélt hely reményében kihagy egy évet. Ez nagyon meglepő lenne Alonsótól, szenvedélye a Forma-1, az a sanszosabb, hogy versenyezni akar.