Prost: Valami történt a Mercinél, fura

2014.10.28. 18:55

Augusztus végén, Spában ütközött össze Nico Rosberg és Lewis Hamilton a Belga GP második körében. Az angol nem tudta befejezni a versenyt, a német második lett, és 29 pontra ellépett a a világbajnokságban mercedeses csapattársától. Azóta Hamilton négyből négy versenyt nyert meg, és 17 pontra elhúzott a vb-n. Rosbergnek három második hely jutott és egy kiesés. Alain Prost azt sejti, nem biztos, hogy véletlenül, legalábbis oka lehet a visszaesésének.

"Nem tudom, mi történt Spa után, de kissé fura az egész. Nem tudom, előnyben részesítenek-e valakit, ám valami megváltozott. Ha megnézik a helyzetet Spa előtt és Spa után, teljesen a fordítottja."

Spában a Merci-főnökök egyértelműen Rosberget okolták az ütközésért, pár nappal később meg is büntették, de az titok maradt, hogyan. Egy hét múlva Rosberg vezetett Monzában, de kétszer lement a pályáról, így Hamilton előre került, és győzött. Majd még háromszor egymás után, és már 9 első helye van szemben Rosberg négyével.

Prost volt hasonló párbajban saját karrierje alatt csapattársával, előbb Niki Laudával, 1984-ben, amikor fél ponttal vittel a vb-t az orra elől az osztrák, majd 88-ban és 89-ben Ayrton Sennával. 85-ben Prost simán verte Laudát, Sennától előbb kikapott, majd ő győzött két nagyon viharos évben.

A négyszeres bajnok most azt mondja, ha nincs is semmi a háttérben, és Hamilton szimplán azért nyer, mert jobb, Rosberg akkor is hiheti azt, hogy van valami - ami szintén Hamiltonnak kedvez.

"Nem látod, csak érzed, de nem tudod, hogy igaz-e. Csakhogy ez mindegy is, ha elkezdesz valamit érezni, elvesztél. Már egy kis dolog is megváltoztathat mindent. Ha azt gondolod, hogy a csapaton belül preferálhatnak valakit, azzal megsemmisítetted magad. Csinálhatsz bármit, ha benne van a fejedben a gondolat, nagyon nehéz bírni vele" - magyarázta az Autosportnak a négyszeres bajnok.

Prost nem említette konkrétan, de Sennával vívott csatájában ilyen lehetett, amikor meglátta a McLarennek küldött Honda motoron a feliratot: Ayrton Senna. Miközben azt elméletileg egyszerűen a csapatnak küldték.

Mivel még mindig 100 pontot lehet szerezni idén, bármi megtörténhet Prost szerint: "A dolgok még mindig változhatnak, különösen az 50 pontos utolsó futam miatt. Egy ilyen hosszú bajnokságban szakaszok váltogatják egymást, egyszer erősnek érzed magad, aztán gyengébbnek".

Három futam van még hátra, az első a hétvégén lesz, a texasi Austinban.