Hamilton: Nagy szopás lenne

2014.10.31. 10:01

Először szembesítették Lewis Hamiltont a duplapontos szabállyal, vagyis hogy annak ellenére is simán elveszítheti a világbajnokságot, hogy kilenc futamot nyert már meg, míg csapattársa, a másik mercedeses, Nico Rosberg csak négynél jár.

"Ez a szabály, és először van ilyen. Hogy egyetértek-e vele? Nem tudom, hogy bármelyikünk is egyetért-e vele, vagy sem, de ez van, és együtt kell vele élnünk, és remélni a legjobbakat. Szopó lenne, ha így történne, óriási szopó, de ilyen negatív hullámokra gondolni sem vagyok hajlandó. Próbálom kihozni magamból a maximumot, a kocsimból szintén, aztán lesz, ami lesz. A következő évekre azért hanyagolnám (a dupla pontot)" - mondta a vb-t 17 ponttal vezető angol Austinban, a hétvégi Amerikai GP helyszínén.

Hamilton mindössze a negyedik versenyző az F1-ben, aki kilencet tudott nyerni egy évben, aki ennyiszer lett első egyetlen szezon alatt, mindig világbajnok lett. Most viszont egész könnyen előfordulhat, hogy az év legsikeresebb pilótája lecsúszik a vb-ről, mert az utolsó futamon kétszer annyi pontot lehet szerezni, mint előtte a normális 18-on, vagyis 25 helyett 50-et a győzelemért, 18 helyett 36-ot a második helyért, és így tovább a 10. pozíció egy helyett két pontjáig.

A világbajnokságból a texasival együtt három verseny van hátra, maximum 100 pontot lehet még gyűjteni, vagyis a versengés teljesen nyitott. Sőt, matematikailag még a 62 pont hátrányban lévő, harmadik Daniel Ricciardónak is van esélye.

Ahogy várható volt, változik az időmérő lebonyolítása a hétvégétől

A csőd közelébe jutott Caterham és Marussia istállók távolmaradása miatt változik a szombati időmérő edzés. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntése értelmében - mivel 22 autó helyett csak 18 lesz a mezőnyben - a kvalifikáció első és második szakaszában négy-négy pilóta esik ki, így alakul ki a tízfős mezőny az időmérő harmadik, a pole pozícióról is döntő részére. Eddig az első és második szakaszban egyaránt hatan fejezték be a kvalifikációt. Az Egyesült Államok Nagydíjának időmérője szombaton - közép-európai idő szerint - 19 órakor kezdődik.