F1: 100 millió fonttal oldják meg a csapatok gondjait

2014.11.04. 13:51

Bernie Ecclestone a hétvégén azt javasolta, a nagyobb, gazdag csapatok adjanak a pénzdíjaikból a kisebb, anyagi gondokkal küzködő istállóknak, így megoldhatják a kicsik gazdasági válságát. A Red Bull és a Ferrari zsigerből utasította el az ötletet, jogosan, de úgy tűnik, mégis kap segélyt a Sauber, a Lotus és a Force India.

A CVC, az F1-et birtokló vállalat egyik vezetője, Donald Mackenzie a The Timesnak azt mondta, a cég 100 millió fontot - mintegy 40 milliárd forint - különít el a három csapatnak, amiből helyrebillenhetnek. Tavaly mintegy 800 millió font lehetett a CVC bevétele a Forma-1-ből, ebből 500-at osztott szét a 11 istállónak.

A nagyok viszont jóval többet vehetnek fel, a Ferrarinak például alapból járt 38 millió font, és ezen felül kapott még pénzt a konstruktőrök között elért vb-3. helyéért. A Force India meg a szerzett pontjaiért kapott 38-at, és semmi többet. A csődeljárás alatt álló, Amerikában rajthoz sem álló Caterham és Marussia ennél is jóval kevesebbet.

Az élcsapatok szerint, ha a CVC az ő pénzüket nem bántja, semmi bajuk a dologgal, segítse ki nyugodtan a szenvedőket a saját vagyonából.

A Guardian a Lotus-tulajdonos Gerard Lopezt idézi, akit Mackenzie állítólag másfél órával a vasárnapi futam rajtja előtt győzött meg, ne bojkottálják a futamot - a Sauberrel és a Force Indiával együtt -, kellemetlen helyzetbe hozva az F1-et, épp Amerikában.

"A CVC és Bernie is segíteni akar. Alapdíjat fognak kapni a kisebbek is, ami lehetővé teszi, hogy normális költségvetéssel dolgozzunk. Nem bonyolult dolog ez, csak egy kis jószándék kell hozzá. A teljes összeget szétosztva már nem olyan óriási pénz, és pár nap múlva már konkrét ajánlatot is kaphatunk. Úgy gondolom, a következő napokban megoldódhat minden, talán még a vasárnapi brazil futam előtt. Akkor semmi nem indokol olyan akciót tőlünk, ami árthat a sportnak" - mondta Lopez.

A Marussia és a Caterham a jelek szerint viszont nem kapna semmit. Előbbi így is megmenekülhet, úgy tudni, az utolsó, abu-dzabi futamra visszatérhet. Aztán kiderül, mi lesz jövőre, de a 18 autó biztosítottnak látszik 2015-re.