Gond lehet a Pirelli gumijaival az esőben

2014.11.08. 11:57

A Pirelli a pénteki szabadedzésen tapasztalt csúszkálások után felhívta a csapatok figyelmét arra, hogy a hétvége további részében fokozott óvatossággal vezessenek, ugyanis a vártnál jóval több olajat engedett ki magából az interlagosi pálya új aszfaltja, és ez a szombatra, illetve a vasárnapra várt esővel nagyon veszélyes kombinációt jelenthet.

Pénteken többek között a Senna S-ben is sok volt a kicsúszás, de a délutánra sokat gyorsuló Kimi Raikkönen is rengeteget volt a pálya mellett a nem megfelelő tapadási körülmények miatt. Ráadásul a gumigyártó már tegnap jelezte azt is, hogy utólag nem biztos, hogy jó döntés volt a lágy gumikkal tervezni a hétvégére.

Eredetileg ugyanis közepes és kemény gumikat akartak vinni Brazíliába, de a versenyzők panaszai miatt végül változtattak. Csakhogy a pénteken alaposan felmelegedő aszfalton elkezdtek felhólyagosodni a lágy gumik, Paul Hembery, a Pirelli motorsport igazgatója szerint 60 fokos is volt helyenként a pálya, ez pedig nagyon megnehezítette a dolgukat.

"Új az aszfalt, sokkal lágyabb, mint a tavalyi, ráadásul péntek délelőtt elkezdett kijönni belőle az olaj, ami még egy gond volt" – mondta Hembery, aki szerint ezen ugyan segít a lehűlés és az eső, ugyanakkor az újabb problémákat vet fel.

Merthogy a víz és az olaj keveredésével még csúszósabbá válhat a felület, és mivel a pilóták is más íveket választanak esőben, mint szárazon, a pénteken felgumizott vonalak sem érnek sokat.

A szombati napra nagyon heves esőzést jósolnak Interlagosba, míg vasárnap elszórtan várható eső a futam ideje alatt.