Húsz év után újra nem lesz 1-es a Forma-1-ben

2014.11.24. 11:31

Lemond a világbajnoknak járó 1-es rajtszámról jövőre Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája – írja az MTI. Az angol vasárnap az Abu-dzabi GP-t is megnyerte, és megszerezte második vb-címét, de az 1-esre nem tart igényt.

A 29 éves versenyző azt kérte Toto Wolff Mercedes-csapatfőnöktől, hogy a következő szezonban is az idén használt 44-essel versenyezhessen. Ez a szerencseszáma, a füle mögé is be van tetoválva, és a motorosok példáját akarja követni: Valentino Rossi kilenc vb-címe ellenére mindig a 46-ossal indult, Marc Marquez, a jelenlegi MotoGP-bajnok is megtartotta a 93-ast.

Az idén bevezetett szabálymódosítás szerint a pilóták maguk választhatnak állandó rajtszámot, amit pályafutásuk végéig megőrizhetnek. A mindenkori világbajnoknak ezzel együtt jár az 1-es, de ha akar, lemondhat róla.

Ha a Mercedes engedi, akkor jó 20 év után nem lesz ismét 1-es kocsi az F1-ben. 1994-ben Alain Prost világbajnokként vonult vissza, így csapata, a Williams és senki más sem használhatta az 1-est. Akkor Damon Hill a Williamsnél nullással, Ayrton Senna 2-essel indult.

Az elmúlt négy évben a Red Bull-lal sorozatban négyszer vb-győztes Sebastian Vettel autóján volt látható az 1-es, a Ferrarihoz igazoló német pilóta jövőre 5-ös rajtszámmal szerepel majd, amit Nigel Mansell használt sokszor karrierje alatt.