1000 lóerőt akar a Forma-1

2015.01.08. 19:53

Genfben találkoztak a héten a Forma-1 főnökei és szakemberei, ott voltak a motorguruk is, és arról tanácskoztak, hogy érdemes lenne újra 1000 lóerős autókat csinálni, mert az vonzaná a közönséget. 25-30 éve a turbók ennyi erőt adtak le, jóval nehezebb volt uralni azokat, mint a mostaniakat, klasszabb volt az egész, ezért úgy látják, hogy nagyobb lenne a show, ha a jelenlegi 750-800 lóerőről feljebb lépnének.

Most a turbó 600 lóerő körül van, ezt egészi ki az E-visszanyerő rendszerekből származó mintegy 160 lóerő. Az F1 technikai munkacsoportja szerint nem bonyolult überelni a teljesítményt, nem kellenek hozzá teljesen új motorok, vagy a mostaniak áttervezése, kisebb trükkökkel ki lehet belőlük facsarni még többet.

Növelhető az üzemanyagátfolyás a motorba - ilyen túlfolyás miatt zárták ki Daniel Ricciardót a tavalyi nyitófutamról -, ezzel természetesen növelni kell a jelenleg 100 kg-ban maximált benzinmennyiséget, amit egy kocsi egy futamon felhasználhat. Kisebb módosítások ugyan még szükségesek, de egyik sem kivitelezhetetlen, és nem is túl drága.

McLaren-TAG Turbo és Williams-Honda Turbo Prosttal és Mansell-lel (1986, Portugál GP)
McLaren-TAG Turbo és Williams-Honda Turbo Prosttal és Mansell-lel (1986, Portugál GP)

Az újításokat viszont 2017 előtt nemigen lehetne bevezetni, főleg, hogy még azt is el kell dönteni, hogy a módosításokkal akarják-e hangosítani a kocsikat, ami kulcskérdés volt még tavasszal. (Aztán lecsengett, hogy túl halk a turbós F1.)

A csapatvezetők a leszorítóerő növeléséről, szélesebb kerekekről és agresszívebb kinézetű autókról is tárgyaltak, amennyiben idén megállapodnak, ezeket már jövőre láthatjuk a pályán.