Kivizsgálja az FIA az Alonso-balesetet

2015.02.25. 18:08

Vizsgálatot indít Fernando Alonso vasárnapi tesztbalesetében az FIA, közölte szerda este a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) egyik szóvivője.

Brit értesülések szerint a szervezetnek is szemet szúrt, hogy egy látszólag ártalmatlan bukás után, amiben enyhe agyrázkódáson kívül más baja nem esett Alonsónak, három napot töltött kórházban. Az első jelentések szerint az FIA az eset biztonsági oldalára kíváncsi, vagyis hogy hogyan lehetne még jobban biztosítani a pályákat, de minden más részletet is átnéz.

A szövetség már videófelvételt is szerzett a bukásról, a képeket a barcelonai GP-pálya 4-es kanyarjának zárt láncú kamerája készítette. Gyenge minőségű, ám látszik rajta, amit a McLaren-Honda közölt, hogy Alonso megcsúszik a 3-as kanyar külső ívén, keresztbe megy az aszfalton, majd a belső betonfalnak ütközik. A videót egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A spanyol menedzsere azt mondta, kliensének fejét nagy oldalütés érte, ám ez furcsa, mert a pályán is mintegy 80 kilométer/órával lassabban ment az ott szokásosnál - 150-nel -, és mire elérte a füvet, már jelentősen lefékezte a kocsit.

A McLaren adatai alapján állítja, Alonso utána kétszer vágódott a falnak, de azt nem voltak hajlandóak közölni, mennyivel ment ekkor, és mekkora erőhatások érték a versenyzőt. A Motorsport.com szerint 15G, ami egyáltalán nem kirívó, sőt. Még az is felmerült, Alonso nem volt magánál a baleset pillanatában, de ezt a csapat tagadta.

Alonsót mentőhelikopter vitte el a pályáról, és az ilyenkor szokásos egy éjszakás megfigyelés helyett három napon át benttartották, csak szerda kora délután engedték haza. Ráadásul eltiltották egy időre az F1-vezetéstől

Az istálló mindenben az FIA rendelkezésére áll, segít a vizsgálatban.

Közben Barcelonában csütörtöktől folytatódik a körözés, kezdődik az utolsó teszt, amin az angolok másik világbajnokukkal, Jenson Buttonnal vesznek részt.