Most indul csak a kavarás Alonso-ügyben

2015.02.26. 15:31 Módosítva: 2015.04.30. 16:03

Folytatódott a teszt csütörtökön Barcelonában, ugyanott, ahol vasárnap Fernando Alonso balesetet szenvedett a McLaren-Hondával. Ron Dennis csapatfőnök találkozott is az újságírókkal, akik leginkább pilótája rejtélyes bukásáról faggatták, aminek körülményeit már a FIA is vizsgálja.

A spanyol ugyanis közel sem versenytempónál sodródott le a pályáról - 230 helyett 150-nel ment -, alacsony sebességgel koccant a betonfalnak, viszont mentőhelikopter vitte kórházba, ahol három éjszakát töltött. Csak szerda délben engedték ki, és eltiltották az eheti teszteléstől.

A McLaren korábban azt közölte, Alonsónak agyrázkódása van, ám azt többször is határozottan cáfolta a csapat és a versenyző menedzsere, hogy egy pillanatra is elveszítette volna az eszméletét. Most Dennis azt mondta, "nem volt agyrázkódása, csak hasonló tüneteket produkált", ellenben a háromnapos kivizsgálást azzal indokolta, hogy "rövid időre elveszítette az eszméletét".

A barcelonai kórházban Alonso minden lelete negatív lett már vasárnap, majd utána minden vizsgálatnál, ennek ellenére Dennis nem tudta száz százalékra mondani, hogy pilótája ott lesz két hét múlva Ausztráliában, a nyitófutamon.

"Pár vizsgálaton át kell esnie, ez a procedúra, amit a FIA megkövetel, és én nem látom akadályát, miért ne menne át ezeken tök simán, de nem az én dolgom ezt megítélni. Nem látom okát (hogy miért ne lehetne ott Ausztráliában), de nem én vagyok az orvos" - idézte az Autosport.com Dennist.

A csapatfőnök szerint Alonso fejének oldalirányú kilengése vezethetett az ájuláshoz, bár az erőhatások nem voltak nagyok, a versenyzőt ráadásul feleakkora G érhette, mint a kocsit - ezek is Dennis szavai.

Nem hivatalos információk szerint az autó 15 G-vel lassult a falnál, vagyis Alonsóra nagyjából 7 G hathatott, ami duplája egy erős kanyarénak. A kétszeres bajnok 2013 novemberében, Abu-Dzabiban 25 G-s ugratáson esett át Ferrarijában, ami után derekát fájlalta, megvizsgálták, de semmi baja nem történt.

Alonso oviedói otthonában pihen, másik menedzsere, Flavio Briatore már korábban azt nyilatkozta, a klasszis nem emlékszik semmire a balesetből.