Schumacher már 6 éve Vettelt ajánlotta maga helyett

2015.05.06. 14:42

A La Repubblicának adott interjújában Luca Di Montezemolo volt Ferrari-elnök elárult egy titkot a Red Bullról, excsapatát szerencsésnek nevezte Sebastian Vettel korai, malajziai győzelme miatt, de mindemellett elmesélte azt is, hogyan szerezték meg éveken át tartó munkával a négyszeres bajnokot.

Érkezéséért mindenki Montezemolo utódjának, az új elnök Sergio Marchionnénak hálás, de Montezemolo állítja, ő már kvázi csak haszonélvezője a Vettel-projektnek, ami hat évvel ezelőtt kezdődött.

"Schumacher beszélt nekem először Vettelről, még 2009 nyarán, amikor úgy volt, hogy ő ugrik be Massa helyett.

Azt mondta nekem, Seb a tökéletes pilóta neked"

- árulta el Montezemolo.

A 2009 július végi Magyar Nagydíjon Felipe Massát fejen találta egy rúgó, túlélte, de félévet ki kellett hagynia. Ekkor Montezemolo már meg is egyezett Michael Schumacherrel a brazil helyettesítéséről, csakhogy a hétszeres bajnok nyaka egy korábbi motorbaleset miatt nem bírta az F1-es terhelést, ezért csak félév múlva tért vissza az F1-be, ám már a Mercedesszel. 

Vettel és Schumacher 2012 végén
Vettel és Schumacher 2012 végén

Mivel Vettel pályája erősen felívelt akkoriban a Red Bullnál, a Ferrari pedig szenvedett, képtelenség volt azonnal átcsábítani. Ráadásul Fernando Alonsóval már erősen előrehaladott tárgyalásban lehettek 2010-re, így Massa helyett Luca Badoer és Giancarlo Fisichella jött, a következő idényre pedig a spanyol a brazil mellé, Raikkönen helyett.

A Vettel-hajsza viszont nem ért véget, sőt, ekkor kezdődött.

A Ferrari csapatfőnökei az utóbbi 20 évben

Jean Todt 1994-2007

Stefano Domenicali 2008-2014 április

Marco Mattiacci 2014 április-2014 november

Maurizio Arrivabene 2015-

"Domenicali (csapatfőnök) ezek után minden áron meg akarta szerezni (Vettelt), és még a bolognai házamba is elhozta. Seb svájci csokit hozott ajándékba, és bár már világbajnok volt, mégis félszegnek tűnt. De mindannyiunkat meggyőzött" - árulta el Montezemolo, aki Domenicalit tavaly áprilisban váltotta le Marco Mattiaccira.

"Mattiacci folytatta, amit Domenicali elkezdett, aztán végül, amikor Marchionnéval láttuk, hogy Alonso zsémbessé és búval béleltté vált, illetve nyíltan nem hitt a csapatban, elhatároztuk, váltunk" - szúrt oda az exelnök a spanyolnak, aki most már a McLaren-Hondánál sínylődik.

Sőt, a következők alapján nem épp barátságban válhattak el Alonsótól: "Vettel biztosan kevesebbet keres, mint amennyit Alonso kért a szerződés-hosszabbításért. Ráadásul rengeteget segít Arrivabenének, aki szintén nagyszerű karakter, hogy új, jobb és pozitívabb hangulatot alakítsanak ki az istálló körül".

Maurizio Arrivabene érkezett múlt decemberben Mattiacci helyére, ő már egyértelműen Marchionne embere a csapatfőnöki poszton.

Vettel három évre írt alá a Ferrarihoz, igazi rajongója a csapatnak, dicséri őt Arrivabene és még nála is jobban csapattársa, Kimi Raikkönen.