Räikkönen feláldozta magát a Ferrariért

2015.05.12. 11:43

Csak ötödik lett a Spanyol Nagydíjon Kimi Räikkönen, egész hétvégén gondjai voltak. Szombaton az időmérőn csak hetedik lett egy bizarr hiba miatt, de emellett technikai körülmények is befolyásolták a teljesítményét.

A Ferrari átalakított autót vitt az első európai futamra, a finn pénteken kipróbálta a kocsit, ám nem volt vele elégedett, ezért úgy döntöttek, szombattól a korábbi modellel, illetve annak beállításaival folytatja.

Aztán a futamon is maradt ennél a kocsinál, míg Sebastian Vettel a vadonatúj Ferrarival ment. A német a harmadik helyről rajtolt, harmadik is lett, Räikkönen két helyet tudott feljönni már az első körben, de előrébb nem jutott.

„Szerintem sokat tanultunk abból, hogy két különböző autóval mentünk, bízom benne, hogy ezek után kiegyensúlyozottabban látjuk majd a dolgokat. Tesztelésen csak egy autót lehet használni, és ha látni akarod a különbségeket, kettővel kell futnod egyszerre, különböző beállításokkal. Felkészültem rá, hogy reszkíroznom kell, és fel kell áldoznom a futam eredményét, de ez van. Ha tudunk belőle tanulni, és ez felgyorsítja a fejlődésünket, az hasznos” – idézte az Autosport.com a mezőny legidősebb versenyzőjét.

Räikkönen és Vettel Barcelonában
Räikkönen és Vettel Barcelonában

Azaz nagyon fontos, hogy összehasonlíthatták a két kocsit. Räikkönen végül is csak 15 másodperccel maradt le Vetteltől, ami nem túl jelentős, ez is azt bizonyítja, hogy az újítások nem váltak be igazán, és a Mercedes újra ellépett az olaszoktól.

„Az eredmény fáj kissé, de csak egy futam volt. Vannak ilyen hétvégék, a lényeg, hogy a következő versenyeken mit teljesítünk. De azt hiszem, rengeteget tanultunk ebben a pár napban, és remek dolgokat fog kapni a kocsi. Nyilván nem így terveztük, de nem tragédia, tudjuk, miben kell fejlődnünk. Sokkal rosszabbul is alakulhatott volna. A célunk, hogy olyan gyorsak legyünk, mint ők, és küzdhessünk velük."

Vagyis Räikkönen továbbra is nagyon pozitívan látja a helyzetet, és lojális a csapathoz. Az előző futamon, Bahreinben harmadik lett, ami másfél éve a legjobb eredménye. Ezzel az ötödik hellyel idén 52 pontja van, 28-cal kevesebb, mint Vettelnek. A világbajnokságban negyedik, 59 ponttal a vezető Hamilton mögött.