Tízen képesek vezetni, tízen túlélnek benne

2015.05.27. 15:22

Jacques Villeneuve, 1997 világbajnoka évek óta szakkommentátorként dolgozik, általában különc véleményével és beszólásaival igyekszik felhívni magára a figyelmet, ezúttal viszont telibe találta a lényeget.

Miközben már mindenki azon agyal, hogyan kellene feldobni a kínlódó Forma-1-et, látszatmódosítások jönnek és felületes tervek, addig a kanadai egyszerűen összefoglalta, mire van szüksége az F1-nek.

"Több előzés van, mint bármikor, de az emberek jobban unják, mint valaha. Az F1-nek különlegesnek kellene lennie, ami azt jelenti, hogy a kocsikat senki ne tudja vezetni. Pontosabban legyen 10 ember az egész világon, aki képes uralni, és még 10, aki képes túlélni benne. Ahogy régen is volt. Őrült gyors kocsi kell, az F1-nek mindenben extrémnek kell lennie" - mondta az Autosportnak.

Villeneuve épp a Ferrari-csapatfőnök Maurizio Arrivabenének magyaráz
Villeneuve épp a Ferrari-csapatfőnök Maurizio Arrivabenének magyaráz

Igaz, közelebbi támpontokat ő sem adott, de ahogy már a pilóták is mondják pár éve, konkrétan rávilágított, hogy a jelenlegi autókat túl egyszerű vezetni.

A legjobb példa erre a 17 éves Max Verstappen, aki hetedik lett az ötödik futamán, aztán Monacóban második lett úgy a szabadedzésen, hogy aznap vezetett a városi pályán életében először. Természetesen a holland óriási tehetség, és aztán a futamon is bizonyított, könnyedén előzgette a kocsikat, mígnem persze túllőtt a célon, és odacsapta a gépet.