F1: tömeges büntetgetés várható vasárnap

000 DV2074739
2015.07.04. 20:26

Vagy féltucat pilóta körét törölték a Brit GP időmérőjén, mert a Copse-kanyarban négy kerékkel lementek a pályáról. Az utolsó harmadig emiatt senki nem veszített helyezést, abban viszont Daniel Ricciardo hetedik lett volna, ám legjobb körét a vétség miatt törölték, így csak tizedikként startolhat.

"Időt nyersz, ha lemész a pályáról, ami nem ideális. Századokat, de az is számít. Gondolom, a futamon is így lesz, és ha lemész a pályáról, azzal előnyt szerzel, vagyis máris jön a büntetés" - foglalta össze a lényeget Valtteri Bottas.

Pénteken a brífingen a pilóták megbeszélték a versenyigazgató Charlie Whitinggal, hogy elfogadják a zéró toleranciát, azaz ha valakinek egyetlen kereke sem érinti a pályát jelentő fehér vonalat, azt megbüntetik.

A probléma abból adódik, hogy a kerékvetőn simán át lehet menni, azután pedig ismét aszfalt van, így ha szélesebben veszik a kanyart, gyorsabban átjutnak rajta. A versenyző meg, ha használható aszfaltot lát, rámegy.

Ricciardo szerint kellene a kerékvető után valamilyen más anyag, ami elrettentenő őket a kiszélesítéstől, Pastor Maldonado műfüvet javasol, ami csúszik, vagyis nem érdemes, sőt, veszélyes rámenni.

Vasárnapig ennek ellenére semmi nem fog történni a silverstone-i pálya egyik legklasszikusabb kanyarjával, vagyis valószínűleg az lesz, amit Bottas fentebb vázolt.