Az F1 sosem lesz teljesen biztonságos, de lehet még fejleszteni

2015.07.19. 12:59

Szombat hajnalban elhunyt Jules Bianchi, több Forma-1-es pilóta részvétét fejezte ki, és ismét szóba kerültek a sport biztonsági kérdései is. 

A pilóták szakszervezete, a GDPA közleményében azt írta, hogy huszonegy évvel Ayrton Senna és Roland Ratzenberger tragikus halála után Jules Bianchi is egy balesetben vesztette életét. "Ilyenkor kapunk brutális emlékeztetőt arról, hogy még mindig mennyire veszélyes a versenyzés. A sorozatos biztonsági intézkedések ellenére tartozunk annyival a versenyzőknek, Jules-nak és a családjának, hogy még törekszünk a még nagyobb biztonságra" - írták a közleményben.

Bernie Ecclestone szerint ilyen tragikus balesetnek sosem szabad megtörténnie többé, és megjegyezte, hogy mindig igyekeztek a lehető legbiztonságosabbá tenni a versenyeket. Max Mosley, az FIA korábbi elnöke viszont arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a Forma-1 sosem lesz teljesen biztonságos. 

Jules Bianchi
Jules Bianchi

"Nincs értelme úgy tenni, mintha az F1 teljesen biztonságos lenne, mert nem az. Mindig megvan annak a lehetősége, hogy valami rossz történik. Olyan sosem lesz, hogy nullára csökkentjünk a sérülések esélyét, de azt hiszem, már sikerült minimalizálni ezt. A biztonságon persze mindig lehet fejleszteni".

Graeme Lowdon a sportigazgatója annak a Manornak, melynek elődjénél versenyzett Jules Bianchi, ő is azt hangsúlyozta, hogy a biztonsági intézkedések mindig fejleszthetők és Bianchi tragikus halálából is tanulni kell, ugyanakkor a sportág sokat fejlődött biztonsági szempontból.