F1: Vonják meg az adatokat a pilótáktól, máris kijön a tudás

2015.08.04. 13:51

A következő futamon, a Belga GP-n lép életbe az FIA korlátozása, a rajtnál kiveszik a startelektronikát, így újra nagyobb mértékben a pilótákon múlik majd az indulás. Lewis Hamilton szerint problémásabb és változatosabb lesz a start.

Juan-Pablo Montoya, volt F1-es, jelenlegi Indycar-versenyző szerint további adatokat kellene megvonni a Forma-1-ben a versenyzőktől, és máris érdekesebbek lennének a futamok.

"Ma már lusták az F1-pilóták, nem kell érezniük semmit. Ha túl magas a hőmérséklet, visszavesznek. Figyeld a gumikat, ha kell, lassíts, nézd a féket, ha kell, lassíts. Ha elveszik mindezt tőlük, újra az érzésükön múlna. Ha túl keményen vezetsz, elkoptatod a gumikat. A pilótának és a csapatnak is túl sok infója van. Rendben van, ha edzéseken ezt használják is, de a futamon a pilótáktól megvonnám. Ezeket érezni kellene. És máris kitűnnének az igazi tehetségek" - mondta az 1999-es CART-bajnok, aki most is vezeti Amerikában a pontversenyt.

Egykori versenyzőtársa, Jenson Button, akivel 2001 és 2006 között együtt indult a Forma-1-ben, osztja a véleményét.

"Amikor Juan-Pablo versenyzett, nem voltak ilyen szenzorok. Abban az időben ki kellett tapasztalni ezeket, senki nem mondta a füledre, mennyire nyomd neki a kanyarban, hogy ne melegedjenek túl a gumik. Érezned kellett, sokkal jobb volt. Ma már sokkal több új információt kapsz, így nehezebb kitűnni. Vagyis egyetértek Juan-Pablóval, ami meglehetősen szokatlan" - idézte az Autosport.com az angolt.