Rávilágítottak a legfontosabb kérdésre fejvédő ügyben

2015.08.28. 18:26

Az FIA a héten, Justin Wilson halálával egyszerre közölte, hogy újraindítja a fejvédős kísérleteket, Charlie Whiting versenyigazgató megerősítette, minden áron ki fognak találni valamit. A Mercedes már elő is állt egy használhatónak tűnő ötlettel, amit szeptemberben ki fognak próbálni.

Max Chilton, a Manor-Marussia pilótája is beszélt a SkySportsnak a Forma-1 legaktuálisabb témájáról, a fejvédő rendszerek bevezetéséről. Többször rávilágított a lényegre: a menekülésre.

„Hátulütője a fejvédőnek, hogy fogságba esel a kocsiban, és nem tudsz tőle kiszállni, de szuper erősnek tűnnek ezek a rendszerek. A lényeg, hogy biztosítani tudjuk, hogy bármilyen baleset történjen is, 100 százalékig biztos legyen, hogy ki tudunk szállni. Szerintem képesek vagyunk kitalálni valamit, ami jobban véd a törmeléktől, a fejet veszélyeztető balesetektől, a gumifaltól, de mégis simán ki tudunk menekülni. Lehet hogy öt év, lehet hogy 10 év, de garantálhatom, hogy lesz valamilyen fedél."

A Mercedes-féle fejvédő keret - eddig a legjobb, de elég jó-e?
A Mercedes-féle fejvédő keret - eddig a legjobb, de elég jó-e?

Mindennél rosszabb lenne, és szörnyű körülményekhez vezetne, ha valaki nem tudná időben elhagyni a roncsot a balesete után, ez az, amit az FIA is el akar kerülni. Ezért bukott meg a legkézenfekvőbb megoldás, a vadászgépekhez hasonló bukófülke bevezetése, ami ugyan 100 százalékig védene minden becsapódó tárgytól, de nem lehetne könnyedén kijutni alóla.

Sergio Pérez Massive Crash - Hungaroring 2015

Elég csak megnézni Sergio Perez hungaroringi balesetét, aminél az autó felborult, és úgy állt meg. Perez így is nehezen tudott kikászálódni a roncsból, ha ott valamilyen fülke, vagy keret lett volna körülötte, fogságban találta volna magát a kocsiban, és külső segítség nélkül, egyedül nem tudott volna kikászálódni.

Sergio Perez autója a Hungaroringen: hogy mászott volna ki a fejvédő kerettel? A megoldás lehetetlennek tűnik
Sergio Perez autója a Hungaroringen: hogy mászott volna ki a fejvédő kerettel? A megoldás lehetetlennek tűnik

Ez a fajta baleset az, ami igazán megnehezíti a tervezők dolgát, és ez az, amin megbukhat a Mercedes ötlete is: bár szellősnek tűnik, kiférhet rajta a pilóta, de ha a kocsi a tetején van, kizárt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport