Két csapat feljelentette a Forma-1-et az EU-nál

2015.09.29. 12:55

Az Európai Unió versenybizottságához fordult a Sauber és a Force India istálló, azt kérve, az EU vizsgálja felül a Forma-1 irányítását, pénzelosztását, illetve szabályalkotási rendszerét. A Force India közleménye azzal indokolja a drasztikus lépést, hogy igazságtalannak tartják az F1 bevételeinek szétosztását, illetve azt, hogy pár csapat nem szólhat bele a szabályok kialakításába - értesült a Motorsport.com.

A Bernie Ecclestone irányította Forma-1 vezetését évtizedek óta kritizálják, de konkrét lépésre csak most szánták el magukat csapatok, valószínűleg mert a Force India és a Sauber is a csőd szélére került az utóbbi években. Nekik sikerült túlélniük, de a Caterham egy éve megszűnt, a Marussia pedig kvázi csődbe ment, csak egy új befektető - kissé más néven - megmentette. A Lotus is haldoklik, azt a Renault fogja kihúzni a bajból a felvásárlásával. (Hétfőn 10 hét haladékot kapott az istálló a bíróságon, mielőtt megindítják ellene a csődeljárást.)

Ecclestone töbsszázmillió dollárt oszt szét az F1-csapatok között minden évben, csakhogy ránézésre is igazságtalanul. A nagyok, főleg a Ferrari és a McLaren akkor is a legtöbbet kapják, ha az eredményeik azt nem igazolják. A kiscsapatoknak a pénz töredékével kell beérniük, nem beszélve a szabályalkotásról, amibe bele sem szólhatnak. Az ugyanis a Forma-1-es stratégiai csoport feladata, amiben csak hat istálló - Ferrari, McLaren, Red Bull, Williams, Mercedes, Force India - képviselői kapnak helyet, illetve Ecclestone, valamint az FIA-elnök Jean Todt. Amiben ők megállapodnak, az úgy van, a többiek - Sauber, Lotus, Manor/Marussia, Toro Rosso - ki vannak hagyva a döntésekből.

A két középcsapat lépése után az F1 valószínűleg tüzetes vizsgálatra számíthat, megnézik, működése megfelel-e az európai uniós szabályoknak.