Újabb 30 éves szponzora hagyja ott a McLarent, ráadásul az RBR-ért

2015.11.18. 21:32

"Épp most írtunk alá a Red Bull Racinghez a következő szezonra. Fiatal, dinamikus, céltudatos csapat, tökéletesen illik a TAG Heuer stratégiájához" - jelentette be a svájci L'Hebdo magazinban Jean-Claude Biver, a cég CEO-ja.

Döntésük azt jelenti, hogy 30 év után elhagyják a McLarent, amivel eggyé vált a nevük a Forma-1-ben. 1985 óta támogatták az istállót, ami egy év even belül már második sziklaszilárd mecénását veszíti el: egy éve ilyenkor a BOSS ruhamárka hagyta ott a Mercedes kedvéért, szintén épp 30 év után.

És ez még nem minden idénre a McLarennek, mert 10 éves szponzora, a Johnnie Walker is lelép, várhatóan a Force Indiához távozik, ha azt tényleg megszerzi az Aston Martin. 15 millió fontot veszítenek az italmárkával évente, ehhez képest az, hogy a Santander Bank is szakít velük - 8 év után - , már semmi, mert ők csak 5 millió fontot tettek le/év.

Ami ott Button bal kezén virít, jövőre már nem virít ott
Ami ott Button bal kezén virít, jövőre már nem virít ott

Különösen nagy kudarc ez Ron Dennis McLaren-főnöknek, főleg hogy a J. Walker 2013 végén 43 millió fontért névadó szponzor akart lenni, de a csapatfőnök kevesellte az összeget, és visszautasította az ajánlatot. A 43 millió font 60 millió euró, azaz 19 milliárd forint.

A sorozatos távozások oka, hogy a McLaren idén az új Honda-motorral az utolsó előtti helyre esett vissza a csapatok között, csak a szerény Manor/Marussiát tudják megelőzni a pontversenyben, és legtöbbször az időmérőkön is. A legégetőbb pedig, hogy az év elejéhez képest az eredményeken egyáltalán nem látszik, hogy bármennyit is fejlődött volna a McLaren-Honda autója. Fernando Alonso alatt pénteken és szombaton is tönkrement a motor múlt hétvégén, Brazíliában, így az utolsó helyről kellett rajtolnia. Jenson Button aztán 14., Alonso 15. lett a futamon, körhátránnyal.

Állítólag még a pocsék eredmények sem riasztanák el a támogatókat, a gond az, hogy Dennis továbbra is annyit kér a logókért a kocsijain, mint amikor nyerték a versenyeket. Ezzel üldözhette el legtöbbjüket, hiszen a teljesítmény esett, az árak viszont nem. Erre mondta még Dennis a szezon elején azt, hogy "attól még, hogy a Manchester United kikap, az a Manchester United, mi is ugyanaz a McLaren vagyunk". Úgy látszik, a Forma-1-ben nem úgy működnek a dolgok, mint a futballban, és még legkitartóbb társait sem sikerült ezzel meggyőznie.