Nehéz, és mindig szembejön, ha új kategóriában kezdesz

2016.01.07. 14:15

"Jobb, ha még egy évig tanulok, még jobban hozzászokok az autóhoz, és minden a helyére kerül. Jó úton járok, mert a szezon végén zsinórban hatszor pontot szereztünk. Ez nagyon jó, mert rengeteg gyors srác van, de kiegyensúlyozatlanabbak. Megmutattam, hogy gyors vagyok, tudok előzni, és mindezt folyamatosan" - értékelte első évét a Forma-1-ben Max Verstappen.

A 18 éves srác kiskorúként került a legmagasabb szintre, és különösen a szezon második felében mutatta meg, nem korán. Az utolsó előtti futamig produkálta a hatos szériát, amiben volt két negyedik hely - a Hungaroringen és Austinban -, vagyis majdnem dobogóra állhatott, pedig csak a Scuderia Toro Rosso pilótája.

Azonnal fel is merült körülötte a csapatváltás, a Ferrari már harcol érte, hamarosan beszállhat a Mercedes is, ám mint látjuk, jó helyen érzi magát.

Idén ráadásul új motort is kap a csapata, a Ferrarit, igaz abból a tavalyit, ám biztos benne, hogy a Renault-hoz és a többi ferraris csapathoz képest azzal is fejlődni tudnak.

Emellett pilótaként is fejlődni fog, most már biztos benne, bár egy éve - ahogy nagyon sokan -, ő sem volt benne biztos, hogy az F1-ben is sikeres lesz.

"Ez nehéz dolog, és mindig szembe kerülsz vele, ha új kategóriában kezdesz. Amikor gokartból az F3-ba ültem át is megkérdőjeleztem a képességeimet. Meg tudod csinálni? Ezt kérdeztem magamtól. De nagyon fontos, hogy higgy magadban, és én nagyon nyugodt ember vagyok. Szóval azt mondtam magamnak, nézzük meg, mi történik. Amikor új sorozatban kezdesz, nem tudhatod, mi lesz, hogy mennyire leszel jó. Mindig azt mondtam, meglátjuk, így volt az F1-ben is"

- nyilatkozta a Motorsport.com-nak.

A Toro Rosso a Red Bull Racing fiókcsapata, tavaly többször jobbak is voltak, mint az anyaistálló, és a Ferrari miatt előfordulhat, hogy ez jövőre is így lesz. Ami biztos, ő jobb lesz, mint egy évvel korábban, az új szezon második felében pedig kiugró eredmény is összejöhet neki.

A kétely egyébként a nagy bajnokok sajátja, az F1-ben Michael Schumacher volt az, aki amellett, hogy mindig szupermagabiztosank tűnt, óvatosan fogalmazott, ha az esélyeiről kérdezték. Az ötvenedik győzelme és pole-ja után sem nyilatkozott túl nagy önbizalommal, és egyszer el is mondta, az agyában mindig ott van a mi van, ha.

A futballisták között Eric Cantonánál önhittebb, már-már pökhendibb játékost a mai napig nem látni, mégis ő is azt mondta, leginkább az hajtotta, hogy félt a kudarctól.