Maradványtünetek vethetik vissza Schumachert

2014-06-16T095724Z 532190264 GM1EA6G1DMO01 RTRMADP 3 MOTOR-RACIN
2016.02.06. 08:37 Módosítva: 2016.02.06. 08:39
A volt Ferrari-elnök szavai nem hangzottak biztatóan, így megkérdeztünk egy szakembert, mi lehet Michael Schumacherrel. Lehetetlen pontosan megmondani.

Nyugtalanító nyilatkozatot adott csütörtökön Michael Schumacherről volt ferraris főnöke, Luca Di Montezemolo.

Nincsenek jó híreim az állapotáról.

Mindössze ennyit mondott, és meglehetősen lemondóan beszélt a hétszeres F1-világbajnokról.

Schumacher állapotáról 2014 júliusa, azaz hazaszállítása óta semmilyen hivatalos információs nincs. Nem tudni, hogy van, milyen stádiumban van a gyógyulása.

Schumacher agysérülést szenvedett, és majdnem belehalt, fél éven át volt kómában, de hogy mi maradhatott vissza, illetve mennyire jött rendbe a másfél év alatt, csak a családtagjai, illetve mindig közelében lévő menedzsere tudhatják.

Meglátogatta két másik exfőnöke, Jean Todt volt Ferrari-csapatfőnök és Ross Brawn, az olaszok és a Mercedes volt technikai igazgatója, illetve csapatfőnöke, ám ők sem adtak semmilyen kézzel fogható információt arról, hogy is van Schumacher.

Megkérdeztük dr. Óváry Csabát, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet orvosigazgatóját, mi is lehet jelenleg Schumacherrel, és mit jelenthet Montezemolo szűkszavú nyilatkozata.

„Nagyon nehéz bármit, még nehezebb pontosat mondani Michael Schumacher állapotával kapcsolatban, hiszen nem láttuk őt magát és a leleteit. Ilyenkor általánosan leginkább a maradványtünetekről kell beszélnünk, amik meghatározzák a páciens képességeit.

Úgy gondolom, hogy Schumachert nagyon komoly trauma érhette, amiben károsodhatott az agykéreg, és bár ebből sikerült bizonyos szintig felépülni, maradványtünetként a beszédkészsége, illetve mozgásszervi képességei nagy mértékben megváltozhattak, csökkenhettek.

Biztos, hogy az autóversenyzői önmagát képtelen elérni újra, a reális az, hogy jóval alacsonyabb szintet sem, de természetesen ilyenkor a legfontosabb, hogy sikerült túlélnie a balesetet, hiszen nem csak a száz százalékos életet nevezhetjük életnek. A maradványtünetekkel viszont számolni kell, a nem jó hírek alatt valószínűleg ezeknek a hatásaira gondolhatott Luca Di Montezemolo is" - fejtette ki.

Számolni kell további tényezőkkel is: „Effajta trauma után a páciens szervezete védtelenebb mindenféle fertőzéssel, betegséggel szemben is, ami gyorsan visszavetheti az állapotában. Ezek a betegségek viszont elvileg kezelhetőek, vagyis lehetséges az egyszer már adott szintre visszatérnie. Ilyesmi előfordulhat Schumachernél is, azaz az állapotában jobb és rosszabb periódusok váltogathatják egymást."

Lehetetlen tehát megfejteni, mi lehet a háttérben, kommunikációs szempontból az az érdekes, miért pont most beszélt Schumacherről Montezemolo. Fontos, hogy nem szervezett keretek között mondta, amit mondott, hanem egy Schumachertől teljesen független eseményen kérdezték őt meg a németről, vagyis - elméletileg - nem tervezte, hogy róla fog beszélni.

Ilyen kérdésre viszont odavetett választ nem lehet adni, Montezemolo sem tehetett ilyet, vagyis, amit mondott, a legkomolyabban gondolhatta. Schumacher balesetének, illetve sérüléseinek, valamint állapotának súlyosságát tekintve nem zárható ki, hogy nem véletlenül épp most szólalt meg Montezemolo: előfordulhat, hogy a közvéleményt akarják felkészíteni a további negatív hírekre.