A Forma-1-es fejvédő keret szörnyű, de életeket fog menteni

2016.03.04. 10:57

Csütörtökön Kimi Raikkönen próbálta ki először a Forma-1-ben jövőre bevezetni tervezett fejvédő keretet, vagy más nevén glóriát. A biztonsági módosítás megosztja a pilótákat, bár a finnen kívül csak Vettel ment eddig vele, a tesztek pénteki napján, véleménye már sok társuknak van.

"Kérem, ne! Ez a legrondább módosítás a Forma-1 történetében. Elismerem a biztonságért folytatott harcot, de ez a Forma-1, és tökéletesen rendben van, ahogy van" - twittelte Lewis Hamilton. Amikor a pályán kérdezték a véleményét, csak megfogta a fejét, de nem mondott semmit.

Egyetért vele a Force India-versenyző Nico Hülkenberg.

"Ne tegyék. Rossz üzenete van. Az F1 nagyon biztonságos. Szörnyen néz ki, nem tetszik, nem akarom látni. Nem lehet sterilizálni a sportágat, kell egy veszélyfaktor. Bizonyos szempontból emiatt is vonzó az F1, szükség van erre. Az F1 biztonsági szintje nagyon magas, én kész vagyok elfogadni a rizikót, és folytatni úgy, mint eddig. Nem tetszik a kinézete, úgy érzem, a legkisebb veszélytényezőt is ki akarják szűrni" - akadt ki a német.

A másik oldalon áll Felipe Massa és Nico Rosberg, igaz, nekik sem tetszik.

"A biztonság a legfontosabb, totálisan egyetértek a fejvédő kerettel, vagy a zárt kokpittal, vagy bármivel. Egyetértek ezzel a módosítással. De attól még nem igazán szép, meglátjuk, milyen lesz a végleges forma. Ha a biztonságot növeli, rendben van" - idézte az Autosport.com Felipe Massát.

Rosberg osztja a véleményét: "Szerintem ez egy masszív lépés a biztonság terén, mivel (az utóbbi években) a tragédiák nagy része így következett be. Ez megmentette volna azokat az embereket, vagyis óriási lépés, nyilvánvalóan szükség van rá. Oké, vizuálisan nem a legjobb, egyelőre, de néhány szögből, például elölről nagyon menően néz ki. Még egy kis gondolkodással szebbé lehet tenni, vagyis teljes mértékben támogatom".

A berepülő-pilóta, Raikkönen inkább arról beszélt, mennyire is lehet látni tőle. "Kicsit más a kilátás, enyhén korlátozott előre, de nem hiszem, hogy ez lesz a végső verzió. A különbség viszont meglepően kicsi" - foglalta össze a tapasztalatait.

UPDATE: Péntek délután Vettel is elmondta a tapasztalatait. "Osztom, nem valami szép. De ha segít életeket menteni, nincs olyan érv, ami miatt ne használnánk." Utalt Henry Surteesre és a tavaly meghalt Justin Wilsonra, akik minden bizonnyal köztünk lennének, ha van védőkeret a kocsijukon. Egyiküket egy kerék, utóbbit egy nagyobb darab alkatrész találta fejen verseny közben.