Megvan a fejvédő keret, de használható-e?

2016.03.06. 14:51
A Ferrari Kimi Raikkönen autóján bemutatta a fejvédő, ami alaposan összezavarta az F1-világot. A finn szerint ki lehet látni rendesen, de ez még kevés, hogy versenyen is használják. Mi szól ellene és mellette?

Jó ideje kísérletezik az FIA azzal, hogy biztonságosabbá tegye a Forma-1-es autók vezetőülését, a pilóta sisakja, pontosabban a feje ne legyen teljesen védtelen. Ez ma a Forma-1-es kocsik legkevésbé, sőt, egyáltalán nem biztonságos pontja, ami az utóbbi években többször vezetett halálos balesethez.

Az alapot a kutatásra Felipe Massa hungaroringi balesete adta, amikor 2009-ben a Rubens Barrichello kocsijáról lerepülő rúgó eltalálta a brazil sisakját. A ferraris koponyája betört, életveszélyben volt, de meggyógyult, és fél év múlva újra versenyzett.

Felipe Massa balesete a Hungaroringen

Ugyanabban az évben már nem volt ilyen szerencséje a szintén együléses, nyitott kerekű brit Forma-2-ben szereplő Henry Surteesnek. A korábbi F1-bajnok John Surtees fiát egy lerepülő kerék találta fejen, ami azonnal megölte.

A szövetség ekkoriban fedett kokpittal kísérletezett, a vadászrepülőkéhez hasonló burát próbált ki. Hatásos lett volna, de megnehezítette volna a kijutást a kasztniból baleset esetén, ezért az ötletet, ha nem is vetették el, de egyelőre hátra sorolták.

Tavaly nyáron aztán az indycaros, volt F1-pilóta, Justin Wilson halála felgyorsította az eseményeket. A brit egy amerikai futamon találkozott az előtte haladó autók balesete után szétrepülő alkatrészdarabokkal, amik közül egy a sisakját telibe találta. Ő sem élte túl.

Justin Wilson halálos balesete

Az FIA azonnal bejelentette, már félévvel korábban elindította a fejlesztéseket, amikkel jól halad. Az újabb tragédia pedig felgyorsította a törekvéseket. 

A szervezet több elméleti koncepció közül a Mercedes javasolta keretes konstrukciót preferálja, ami körbeveszi a versenyző fejét, és az autó elejére van rögzítve. Az oszlop a pilóta előtt gátolhatja a kilátást, és mivel fölül és oldalt is nyitott, kisebb tárgyak berepülhetnek rajta. Egy olyan rugó is, ami Massát eltalálta -, leszakadó kerék viszont nem.

A fő indok a keret mellett, hogy ha egy nagyobb tárgy csapódna be a vezetőülés fölé, megóvja a pilóta fejét, ezzel megmenti az életét.

A csapatok aztán szóban megegyeztek, hogy az idén mindent megtesznek a fejlesztésért, és 2017-ben bevezetik a Forma-1-ben. Az FIA titokban tesztelt, és autón egészen csütörtökig nem lehetett látni hasonló szerkezetet. Akkor a Ferrari Kimi Raikkönen kocsiján élesben mutatta be a projekt eredményét.

Henry Surtees halálos baelesete

Raikkönen egyetlen kört tett meg a védőkerettel, a próba célja az volt, hogy kiderüljön, mennyire zavar a kilátásban. A finn szerint semennyire, "oké", ahogy ő fogalmazott, nem gátolta a panorámát a szerkezet. Sőt, azt mondta,

meglepő, mennyire jól lehet látni,

csak előre korlátozott kicsit a kilátás, de abszolút nem vészes az sem.

Az FIA képviselője korábban hangsúlyozta, azt akarják elérni, hogy mindenhol két szemmel kiláthasson a pilóta, és minimálizálják, ha az egyik szemét takarja valami. Raikkönen nem beszélt efféle gondról.

A Ferrari közölte, saját szakállára kísérletezett, a keretet a cég fejlesztette saját autójára, és egyelőre csak azért, hogy megtudják, ki lehet-e látni tőle. Tehát nem ez a mostani a végleges konstrukció.

Úgy tűnik, ki lehet látni, vagyis jöhetnek a hivatalos próbák is a lehető legjobb formára alakított kerettel.

A pilóták közül viszont kevesen támogatják teljes mellszélességgel a kezdeményezést, a legtöbben inkább beletörődtek, hogy valamit kezdeni kell.

A leginkább Nico Rosberg állt ki a glóriaszerű keret mellett, bár neki sem igazán tetszik, legalábbis egyelőre. Ugyanezt mondta Felipe Massa, aki szerint a biztonság az első, nézzen ki bárhogy az autó. Vettel fogta meg a legjobban:

Nem szép, de életeket fog menteni.

Az ellenzők között volt Jenson Button, de ő is beletörődött, a legszkeptikusabb pedig Nico Hülkenberg és a világbajnok, Lewis Hamilton.

Jön a Red Bull batmobilja is

A Ferrari eszközének bemutatása után a Red Bull-főnök, Christian Horner elárulta, ők is fejlesztettek egy fejvédőt, amit áprilisban ki is próbálnak. Ez egy hasonló, Horner szerint a batmobilra emlékeztető, szélvédőszerű konstrukció lesz, de természetesen plexi nélkül.

Hülkenberg szerint "szörnyű", az angol szerint "ronda", nem akarják, hogy bevezessék. Hülkenberg azzal állt elő, hogy ő az F1-ben kifejezetten kedveli a kockázatot. Pár hónapja pedig azt feszegette, hogy az autóból kijutás megoldhatatlan.

Ez a sarkalatos pontja a kérdésnek, ugyanis beszálláskor el lehet időzni a keret rögzítésével, a szerelők el tudják végezni, de mi történik baleset esetén, amikor mondjuk gyorsan ki kell menekülni a kasztniból? Különösen, ha az autó felborul, akkor hogy jut ki az illető?

Ilyenkor a kocsi és az aszfalt között pont annyi hely marad, amennyin elfér a pilóta feje, teste, és külső segítség nélkül is ki tud kúszni. A keret viszont egyértelműen akadályozná a menekülésben, sőt akár lehetetlenné tenné azt, hacsak össze nem törne, ami meg ugye kizárt.

Wéber: ez a legjobb megoldás

„FIA-glória, én így szoktam hívni, teljesen nem küszöbölné ki az effajta baleseteket, de mintegy 80 százalékukat igen. Ha visszagondolunk, csak Bianchi becsapódásánál lett volna minden bizonnyal tehetetlen, a kis Surteest és Justin Wilsont megmenthette volna, de még lehet, hogy Massát is. Gellert kaphatott volna az a rúgó. Nagyon fontos lenne továbbá a befúródásos eseteknél is, amikor a kocsi mélyen a gumifalban áll meg. Ilyenkor is az a legnagyobb veszély, hogy a pilóta feje találkozik a biztonsági korláttal, vagy a gumikkal. Gondoljunk csak Sainz tavalyi, szocsi bukására, vagy Heikki Kovalainen barcelonai balesetére, vagy Luciano Burti híres spái becsapódására" - értékelte a fejvédő keretet Wéber Gábor, az M4 Forma-1-es szakkommentátora.

Ha pedig mindenképpen külső segítség kell az eltávolításához, bukhat a projekt. Azt ugyanis ma sem fogja felvállalni egyetlen pilóta sem, hogy beüljön egy olyan helyre, ahonnan nem tud magától kijutni. De nem vállalja fel a futamszervező sem, akinek az a feladata, hogy kiszabadítsa a szerencsétlenül jártat.

Valóban, a segítség manapság szinte másodperceken belül megérkezik az autóhoz, de adódhat olyan helyzet, hogy rendesen nem férnek oda a kocsihoz, és míg a nyitott kokpitból simán kimászna a balesetes, a zártból egyedül nem tud kijutni.

A protektor nem okozhat tragédiát, ezt mindenképpen el kell kerülni - emiatt borzasztóan nehéz a fejlesztés.

Így működne a Merci fejvédő rendszere a Forma-1-ben

Továbbá: a látásban Raikkönen szerint nem akadályozta a keret, de a barcelonai, ahol tesztelte, meglehetősen sík pálya. Mi van, ha emelkedőn kell menniük a kocsiknak, ahol a pilóta nem előre, hanem sokszor fölfelé néz. Ilyen szakasz van a jelenlegi pályák közül Monacóban, az osztrák Red Bull-ringen, a Hungaroringen, a belgiumi Spában - a legmeredekebb, az Eau Rouge-kanyar -, Szuzukában, Austinban és a brazíliai Sao Paulóban. Ha síkon minden prímán beválik, ezeken a helyeken, illetve a legkritikusabb pályán, a dimbes-dombos Spában is ki kell próbálni.

Carlos Sainz jr balesete az orosz nagydíjon (Szocsi 2015)

És ott van persze az esztétikai oldala: Az autó meglehetősen eltorzulna a kerettel. A SkySports-szakkommentátor Martin Brundle azt mondta, a keret annál is rosszabbul néz ki, mint gondolta, és az Autosport sebtiben indított szavazásán is több óra utáni állásánál a voksolók, azaz

a drukkerek 54 százaléka gyűlölte. 19 százalék szerint megszokható, 22 százalék helyezte a biztonságot a kinézet elé, és mindössze 5 százalék mondta, hogy kifejezetten tetszik neki.

Érvek a bukókeret ellen:

  • nehéz kijutni tőle segítség nélkül, ha az autó felborul, kvázi lehetetlen
  • emelkedőn még nem tisztázott, mennyire zavarja a kilátást
  • nem ment meg minden tárgytól, csak a nagyobbaktól
  • nem esztétikus

Azok között van Weber Gábor is, akiknek kifejezetten tetszik. „ Jól néz ki, jobb is, mint amire számítottam. Egy újabb dizájnfelület, ami idővel alakítható, és például a 2009-es széles első szárnyú, keskeny hátsó szárnyú kocsik megjenése sokkal ormótlanabb volt, ezen látszik, hogy meg van tervezve, és odafigyeltek a dizájnra is. Nem rontja el egy formaautó összhatását, nem érzem, hogy testidegen lenne. Szerintem kúl."

És ne becsüljük le a reklámértéket se, egy újabb felület, ahova matricát lehet ragasztani.