Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Közleményben lázadnak a pilóták az F1-döntéshozás ellen

2016.03.23. 16:57

A szombati időmérő-fiaskó, majd annak gyors - ám nem jogerős - törlése után hivatalos közleményt adott ki a GP-pilóták szövetsége (GPDA), és felszólította a Forma-1 vezetését, hogy alakítsa át a döntéshozói rendszerét. Elsődleges cél, hogy a melbourne-i kvalifikációhoz hasonló kínos helyzet többé ne fordulhasson elő, de a levél mondanivalója ennél tovább mutat.

Úgy érezzük, hogy néhány utóbbi szabályváltozás, mind sportszakmai, mind technológiai oldalon, illetve bizonyos üzleti lépéseket tekintve, bomlasztó, nem szolgálja a nagyobb problémák megoldását, és néhány esetben veszélybe sodorja a sportág jövőbeni sikerességét. Így a pilóták arra a megállapításra jutottak, hogy a sportág döntéshozói menete elavult, rosszul felépített, és gátolja az előrelépést. Szeretnénk kérni és sürgetni sportunk tulajdonosait és résztulajdonosait, hogy fontolják meg a Forma-1 felügyeletének átalakítását

- áll a kitwittelt közleményben.

Ausztráliában az új, pilóták ellenezte időmérő vége az lett, hogy az utolsó négy percben, mikor a legizgalmasabbnak kellett volna lennie a kvalifikációnak, egy kocsi sem volt a pályán, a versenyzők a boxutcában sétálgattak. A lebonyolítást másnap egyhangú szavazásssal megváltoztatták a csapatfőnökök, így már a következő, Bahreini GP-n, két hét múlva visszatérnek az utóbbi 10 évben használt időmérőhöz, legalábbis elméletileg.

A pilóták Melbourne-ben. Kimi Raikkönen nem tagja a GPDA-nak
A pilóták Melbourne-ben. Kimi Raikkönen nem tagja a GPDA-nak

Ugyanis a megállapodásra még az F1-bizottságnak is rá kell bólintania, ráadásul egyhangúan, és ebben nem csak a csapatok képviselői vannak, hanem például a gumiszállító Pirelli főnöke, illetve más sportvezetők. A Pirelli-sportigazgató Paul Hembery már elmondta, nem támogatná a kieséses időmérő teljes törlését, köztes megoldást javasolna. Kiderül majd, hogyan szavaz az F1-bizottság gyűlésén, amit Bahrein előtt meg kell tartani.

A jövőbeni irány, illetve az F1 döntései, legyenek rövid- vagy hosszútávúak, sportszabályokra, technikai előírásokra vagy üzleti lépésekre vonatkozóak, megfontolt terveken kell, hogy alapuljanak 

- emelik ki a pilóták.

Azaz elegük van az elhamarkodott, balul elsült, gyorsan kikényszerített lépésekből, átgondolt határozatokat akarnak.

A kommünikét Alex Wurz, a pilótaszakszervezet (GPDA) vezetője és két helyettese, az egyaránt világbajnok Jenson Button és Sebastian Vettel írták alá.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.