Közleményben lázadnak a pilóták az F1-döntéshozás ellen

2016.03.23. 16:57

A szombati időmérő-fiaskó, majd annak gyors - ám nem jogerős - törlése után hivatalos közleményt adott ki a GP-pilóták szövetsége (GPDA), és felszólította a Forma-1 vezetését, hogy alakítsa át a döntéshozói rendszerét. Elsődleges cél, hogy a melbourne-i kvalifikációhoz hasonló kínos helyzet többé ne fordulhasson elő, de a levél mondanivalója ennél tovább mutat.

Úgy érezzük, hogy néhány utóbbi szabályváltozás, mind sportszakmai, mind technológiai oldalon, illetve bizonyos üzleti lépéseket tekintve, bomlasztó, nem szolgálja a nagyobb problémák megoldását, és néhány esetben veszélybe sodorja a sportág jövőbeni sikerességét. Így a pilóták arra a megállapításra jutottak, hogy a sportág döntéshozói menete elavult, rosszul felépített, és gátolja az előrelépést. Szeretnénk kérni és sürgetni sportunk tulajdonosait és résztulajdonosait, hogy fontolják meg a Forma-1 felügyeletének átalakítását

- áll a kitwittelt közleményben.

Ausztráliában az új, pilóták ellenezte időmérő vége az lett, hogy az utolsó négy percben, mikor a legizgalmasabbnak kellett volna lennie a kvalifikációnak, egy kocsi sem volt a pályán, a versenyzők a boxutcában sétálgattak. A lebonyolítást másnap egyhangú szavazásssal megváltoztatták a csapatfőnökök, így már a következő, Bahreini GP-n, két hét múlva visszatérnek az utóbbi 10 évben használt időmérőhöz, legalábbis elméletileg.

A pilóták Melbourne-ben. Kimi Raikkönen nem tagja a GPDA-nak
A pilóták Melbourne-ben. Kimi Raikkönen nem tagja a GPDA-nak

Ugyanis a megállapodásra még az F1-bizottságnak is rá kell bólintania, ráadásul egyhangúan, és ebben nem csak a csapatok képviselői vannak, hanem például a gumiszállító Pirelli főnöke, illetve más sportvezetők. A Pirelli-sportigazgató Paul Hembery már elmondta, nem támogatná a kieséses időmérő teljes törlését, köztes megoldást javasolna. Kiderül majd, hogyan szavaz az F1-bizottság gyűlésén, amit Bahrein előtt meg kell tartani.

A jövőbeni irány, illetve az F1 döntései, legyenek rövid- vagy hosszútávúak, sportszabályokra, technikai előírásokra vagy üzleti lépésekre vonatkozóak, megfontolt terveken kell, hogy alapuljanak 

- emelik ki a pilóták.

Azaz elegük van az elhamarkodott, balul elsült, gyorsan kikényszerített lépésekből, átgondolt határozatokat akarnak.

A kommünikét Alex Wurz, a pilótaszakszervezet (GPDA) vezetője és két helyettese, az egyaránt világbajnok Jenson Button és Sebastian Vettel írták alá.