Mégis marad a kieséses időmérő a Forma-1-ben

2016.03.24. 15:30

Mégsem törlik el azonnal a nagy port kavart kieséses időmérőt a Forma-1-ben, értesült az Autosport. Sőt, semmit nem változtatnak rajta, marad ugyanúgy a jövő heti, Bahreini GP-re, ami után újra megvizsgálják, kezdjenek-e vele valamit.

Ausztráliában mutatkozott be a rendszer a múlt hétvégén, de olyan eseménytelen lett így a kvalifikáció, hogy a csapatfőnökök vasárnap egyhangúan úgy döntöttek, törlik, és visszaállnak Bahreintől a 10 éve használt lebonyolításra.

Csakhogy döntésüket az F1-bizottságnak is egyhangúan kellett volna megszavaznia, ez pedig nem sikerült csütörtökön. Ebben a testületben 26-an voksolhatnak, nem csak a csapatvezetők vannak benne, hanem a sportág irányítóinak, szponzoroknak és a gumiszállító Pirellinek is van képviselője. Utóbbi a héten elmondta, nem támogatja a régi rendszer visszaállítását, és a Force India, valamint a Williams sem volt teljesen az új ellen. Ők köztes megoldást javasoltak, az első két időmérő harmad legyen kieséses, a harmadik a szokásos, de végül ennyit sem változtattak. Azt nem tudni pontosan, kiken bukott meg a visszaállás.

Az általános vélekedés az, hogy egy futam után ne vessék el a kiesést, következtetést inkább vonjanak le több próba után. Annak ellenére, hogy Melbourne-ben Bernie Ecclestone is szarnak nevezte az újítást, és senki nem beszélt róla pozitívan.

A határozatban persze már politika is van, mivel az istállók és a pilóták voltak leginkább ellene, sőt, szerdán a versenyzők közleményben szólaltak fel az F1 irányítása és döntéshozási rendszere ellen, a sportvezetők nem akartak engedelmeskedni az akaratuknak.

Lényeg, hogy Bahreinben hasonló várható, mint Ausztráliában, ahol négy perccel az időmérő vége előtt megvolt, ki indul a pole pozícióból, és a legtöbb pilóta már ekkor a depóban sétálgatott. Hacsak szorosabb nem lesz a sorrend az élen, és a csapatok nem akarnak annyira spórolni a lágy/szuperlágy gumikkal, mint Melbourne-ben.