Max Verstappen 18 évesen az F1 történetének legfiatalabb futamgyőzetese

2016.05.15. 15:56
Max Verstappen amint átült a Toro Rossóból a Red Bullba, azonnal megszerezte élete első F1-futamgyőzelmét, amivel a sorozat történetének legfiatalabb győztese lett. A rekordot a dobogó harmadik helyéért nagyot küzdő Sebastian Vetteltől vette el, a második Kimi Räikkönen lett.

Drámával indult és hatalmas csodával ért véget a 2016-os Spanyol Nagydíj: az első kanyarban Nico Rosberg elhúzott a csapattárs Lewis Hamilton mellett, az angol megpróbált visszaelőzni, de leszorult a fűre, fékezés közben megpördült és belevágódott Rosbergbe, pár száz méter után véget vetve a két Mercedes futamának. Ezzel viszont igen komoly versenyt kaptunk, hiszen a Merci-fölény megszűnésével egymásnak csaphatott a Red Bull és a Ferrari, aminek a végén a csak 18 éves Max Verstappen jött ki győztesen.

Kiütötte egymást a két Mercedes

A két csapat eltérő stratégiára küldte a két pilótáját, a sokáig vezető Daniel Ricciardo és a mögötte autózó Sebastian Vettel három, míg Verstappen és Kimi Räikkönen két kerékcserével hozta le a futamot – mint kiderült, utóbbi vált be, pedig az volt a kockázatosabb.

Merthogy Verstappennek 32 körös kemény gumikon kellett befejeznie a futamot, de a kerekek kibírták, ahogy a holland is remekül verte vissza Räikkönen egyre gyengülő támadásait.

Eközben Ricciardo folyamatosan közeledett a harmadik helyen autózó Vettelhez, az utolsó 10 körben folyamatosan támadta a célegyenes végén, de sosem volt elég helye ahhoz, hogy megelőzze a németet – egyszer amolyan MotoGP-sen próbálta megkerülni a Ferrarit egy kisebb koccanással, de elfogyott előtte a pálya, és vissza kellett adnia a területet Vettelnek. Az utolsó előtti körben defekt miatt végleg elszálltak Ricciardo előzési esélyei, de a negyedik helyét még egy plusz kerékcserével is meg tudta tartani.

A 18 éves Max Verstappen ezzel a Forma-1 legfiatalabb futamgyőztese lett, jobban tehát nem is indíthatta volna Red Bull-os karrierjét. A vele helyet cserélő, így a Toro Rossóba kerülő Danyiil Kvjat a 10. lett.

Fernando Alonso miatt bánkódhatott a hazai közönség, a spanyol a futam közepén kénytelen volt kiállni a pálya szélére, miután a McLarenjéből elszállt az erő.

Az első négyes folyamatos csatája mellett nem voltak komoly izgalmak a mezőnyben, a pontszerző helyeken Valtteri Bottas, Carlos Sainz, Sergio Pérez, Felipe Massa, Jenson Button és Kvjat zártak a két Red Bull és a két Ferrari mögött.

A 2016-os Spanyol Nagydíj végeredménye

Helyezés Pilóta Csapat Különbség
1. Max Verstappen Red Bull/Renault 1h41m40.017s
2. Kimi Räikkonen Ferrari 0.616s
3. Sebastian Vettel Ferrari 5.581s
4. Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 43.950s
5. Valtteri Bottas Williams/Mercedes 45.271s
6. Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1m01.395s
7. Sergio Pérez Force India/Mercedes 1m19.538s
8. Felipe Massa Williams/Mercedes 1m20.707s
9. Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
10. Danyiil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1 kör
11. Esteban Gutiérrez Haas/Ferrari 1 kör
12. Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
13. Jolyon Palmer Renault 1 kör
14. Kevin Magnussen Renault 1 kör
15. Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
16. Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 1 kör
17. Rio Haryanto Manor/Mercedes 1 kör
- Romain Grosjean Haas/Ferrari Kiesés
- Fernando Alonso McLaren/Honda Kiesés
- Nico Hulkenberg Force India/Mercedes Kiesés
- Lewis Hamilton Mercedes Baleset
- Nico Rosberg Mercedes Baleset