Perli a Forma-1-et Jules Bianchi családja

2016.05.26. 12:27

"Igazságot akarunk Jules-nek, és kideríteni az igazságot a döntésekről, amelyek a fiunk balesetéhez vezettek a 2014-es Japán Nagydíjon. Rengeteg megválaszolatlan kérdésünk van, és úgy érezzük, Jules balesete és halála elkerülhető lett volna, ha nem követnek el sorozatosan hibás döntéseket" - írta csütörtök délben kiadott közleményében egész családja nevében Philippe Bianchi, a tavaly elhunyt Jules Bianchi apja.

A fiatal F1-pilóta másfél éve, a Japán Nagydíjon csúszott ki, kocsija egy munkagépnek ütközött, ami épp egy másik autót mentésén dolgozott. Életveszélyes agysérüléseket szenvedett, melyekbe kilenc hónappal később, 2015 júliusában halt bele.

A Bianchi-család közölte, pert indít az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség), a FOM (Formula-1 Management, Bernie Ecclestone cége) és a Marussia-istálló (ma Manor) ellen, aminek autójában Jules a bukást szenvedte.

Az FIA vizsgálati bizottsága anno 396 oldalas tanulmányt készített a szerencsétlenségről, amiben az alapkonklúziója az lett, "hogy a pilóta nem lassított eléggé" kicsúszása előtt. Más felelősségét azóta sem állapították meg.

Erősen esett Szuzukában aznap, a start elhalasztása is felmerült, a késői rajt miatt a látási viszonyok is rosszabbak voltak a megszokottnál, de az FIA és a FOM úgy döntött, lesz futam.

Jules Bianchi halála elkerülhető volt. Az FIA-bizottság a jelentésében számos új biztonsági követelmény bevezetését kezdeményezte, de nem jelölte meg a mulasztásokat, amik Jules halálához vezettek

- ezt már Julian Chamberlayne, a családot képviselő ügyvéd mondta.

"Meglepő és lesújtó volt a Bianchi család számára, hogy miközben több tényezőt is megemlítettek, egyedül Julest hibáztatták a történtekért. Célunk, hogy a per választ adjon minden kérdésre, és felelősségre vonja az illetékeseket. Ha Szuzukában a biztonság lett volna az első, Jules Bianchi valószínűleg most is életben lenne." - fejtette ki Chamberlayne.

Bianchi bukásakor sárga zászló volt érvényben, a kocsiknak lassítaniuk kellett, de a francia ezt nem tette meg elegendő mértékben, ezért csúszott ki - állapította meg az FIA.