A Merci megóvta volna Verstappen manőverét, Hamilton rájuk parancsolt, hogy hagyják

2016.10.09. 13:00

Hivatalosan is panaszt nyújtott be a Mercedes az utolsó előtti körben történt Max Verstappen-manőver miatt, amivel a holland védekezett Lewis Hamiltonnal szemben. Egy rövidke megbeszélés után döntött így a Japánban újabb világbajnoki címet ünneplő csapat. Nem sokkal később viszont mégis visszavonták az óvást.

A stewardok elfogadták az eredetileg benyújtott panaszt, jelezték, kivizsgálják az ügyet, ám mire erre a döntésre jutottak, már sem Hamilton, sem Verstappen nem volt elérhető, így akkor tárgyalják meg az esetet, amikor mindketten újra egy helyen tartózkodnak. Ez pedig két hét múlva, Austinban, az Amerikai Nagydíj helyén lenne, eddig kellett volna várni arra, hogy hivatalossá váljon a Japán GP végeredménye. Csakhogy Hamilton jelezte nekik, ne így intézzék el az ügyet.

Az utolsó előtti körben Hamilton a harmadik helyen autózva támadta a hollandot, aki – a Mercedes szerint – túl agresszívan, kiszámíthatatlanul és veszélyesen védekezett az előzés közben, ezzel pedig pályaelhagyásra kényszerítette Hamiltont. Verstappen végül második lett a Red Bull-lal, Hamilton harmadik helyen hozta be a Mercedest.

Hamilton viszont twitteren jelezte, hogy semmi köze nincs az óváshoz, nem ő kérte azt, sőt, miután értesült a dologról, oda is szólt a csapatnak, hogy hagyják az ügyet, a bajnokok nem így rendezik el a dolgot.

A futam leintése után Hamilton hátránya 33 pontra nőtt a világbajnoki összetettben, ha esetleg megbüntették volna Verstappent, aki a leintésnél csak 8 tizeddel volt Hamilton előtt, akkor három pontot hozhatott volna csapattársán

Verstappen ellen nem ez volt az első kifogás idén a túl agresszív vezetése miatt, a szeptember eleji Olasz Nagydíj előtt Charlie Whiting versenyigazgató külön el is beszélgetett a 19 éves hollanddal arról, mit szabad és mit nem egy versenypályán, miután az a belga futamon magára haragította Kimi Räikkönent.