A rajt, amin könnyen lehet, hogy elment Hamilton vb-címe

2016.10.09. 09:21

Szuzuka pont az a versenypálya, ahol nem minden az időmérőn múlik, olyannyira, hogy 2013-ban Sebastian Vettel, 2014-ben és 2015-ben pedig Lewis Hamilton nyert a második helyről indulva. Tavaly pont a rajtnál alkotott nagyot a brit, jól indult, elkapta a belső ívet, Rosberg pedig nem keménykedett, egy manőver után helyet is hagyott neki, és elengedte a britet.

Hamilton alighanem hasonlóra készülhetett idén is, de ettől nagyon-nagyon messze elmaradt, a rajtnál ugyanis kapásból hat helyet vesztett. A futam után egyből nem is tudott magyarázatot adni, annyit mondott, hogy kipörgött a kereke, meg kell majd néznie, mit mondanak a mérnökök, addig ő sem tud többet. A futam közben is csak annyit mondott a rádióban, hogy sajnálja, nem tudja, mi történt.

A belső íven induló Hamilton mellett simán elment Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen is, de a másik oldalon kezdő Force Indiák, Sergio Pérez és Nico Hülkenberg is be tudtak vágni elé az első kanyar előtt.

A belső kamerából látszik igazán, mi is történt: az indulás után egyből megakadt a Mercedes, ezért került hátrányba.

Hamilton feljött ugyan a harmadik helyre a futam végéig, sőt, majdnem a második helyet is megszerezte, ám azzal, hogy 10 pontot vesztett Rosberghez képest, a német előnye a futamgyőzelemmel 33 pontra nőtt az összetettben. Hamilton szerint ez még nem behozhatatlan, alig várja a maradék négy futamot, ahol mindent meg fog tenni azért, hogy szorossá tegye a szezon végét, de ahhoz, hogy esélye legyen a címvédésre, mind a négy futamot meg kellene nyernie Rosberg előtt, aki nem lehet végig második mögötte.