Vigyázat, Vettel teljesen elvesztette kapcsolatát a valósággal

2016.10.20. 13:05

Hatodik helyen áll a világbajnokságban a Ferrari-pilóta Sebastian Vettel, egy éve ilyenkor harmadik volt. A mostani harmadik Daniel Ricciardótól 47 ponttal van lemaradva, közöttük van a 170 pontos Kimi Raikkönen, majd jön Max Vestappen és a német egyaránt 165-tel.

A Ferrari és Vettel tavaly háromszor nyert, idén egyszer sem, akkor volt egy pole-juk, most az sincs.

De Vettel szerint

nem fair, hogy kritizálják a Ferrarit.

És akkor még nem is hallottuk, mit gondol a szezonjukról.

A lemaradásunk a Mercedeshez egész szezonban meglehetősen állandó volt. Pár futamon messzebb, páron közelebb voltunk. Időmérőn messzebb vagyunk, a futamra csökken a hátrány, de van. Az év elején tiszta sor, hogy a miénk volt a második legjobb csapat, de az év végére, itt-ott, visszaestünk. De szerintem nagyon szoros a mezőny. Nem igazán korrekt azt mondani, hogy masszívan le lennénk maradva. Másfél tized nem sok. Nyilvánvalóan pariban vagyunk a Red Bull-lal, és az a célunk, hogy visszavegyük a második helyet a bajnokságban.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Fotó: Toru Hanai

A másfél tized lemaradást a Mercedeshez nem is tudni, honnan veszi Vettel, vagy miből gondolja, arra pedig, hogy az RBR-rel azonos szinten lennének, elég visszanézni a legutóbbi kilenc futamra. A kilencből hányszor végzett előrébb egy Ferrari, mint az erősebbik RBR?

Egyszer.

Csak Monzában, szeptember elején verték a Red Bullt, mert Monza különösen gyors pálya, szinte csak a motorerő dönt, amiben az RBR Renault-ja - bár sokat javult - még mindig le van maradva.

Monzát nem számítva a júniusi bakui futamig kell visszamennünk a következő Red Bull elleni Ferrari-sikerig. Vettel ott is harmadik lett, mint Monzában.

A négyszeres bajnok legalább annyit elismert, hogy "nem teljesítették a céljaikat" idén, de állítja, a fókuszt sosem veszítették el, és a helyes úton járnak. És mindenki nyugodjon le,

jönni fognak majd az eredmények is.


A Ferrari és Vettel célja, hogy második legyen a csapatversenyben - 50 pont a hátrányuk az RBR mögött - végül is még simán behozható négy versenyen.