Hamilton indul az élről a Mexikói Nagydíjon

2016.10.29. 21:43

A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Mexikói Nagydíj szombati időmérő edzését, amelyen legnagyobb riválisa, a világbajnoki pontversenyben vezető csapattársa, Nico Rosberg második lett.

A 31 éves Hamiltonnak ez pályafutása 59., s az idei 10. pole pozíciója, így van esélye arra, hogy csökkentsen a 26 pontos hátrányán Rosberggel szemben. Utóbbi pilóta akár vb-győztes is lehet most Mexikóban, ehhez viszont győznie kell, s Hamilton nem zárhat a tizediknél jobb helyen. A szombati időmérőn a harmadik rajthelyet Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője szerezte meg, mellőle csapattársa, az ausztrál Daniel Ricciardo startolhat.

A Q1-ben szinte az összes versenyző szuperlágy gumikon ment. Hamilton a nem sokkal a selejtező fele után megfutotta a legjobb időt, 1:19.447-tel, aminél jobbra után már senki sem volt képes. Ekkor Räikkönent előzte és Ricciardo volt a harmadik. Nem is nagyon volt arra esély, hogy ebben a sorrendben változás történjen és nem is történt. Gutiérrez, Kvjat, Nasr, Ocon, Grosjean, Palmer búcsúzott el az első körben.

Míg Texasban Venus Williamset mutatták a kamerák, most Serena drukkolt éppen Hamiltonnak, akinek a Q2 kicsit másképp alakult. Hamiton és Räikkönen is lágy gumikon jött ki, de ez most nem jött be annak ellenére, hogy az elején még 1:19.137-tel Hamilton állt az élen, a finnek akkor 8 tizedes, Rosbergnek csak hat tizedes hátránya volt. Vettel aztán a második helyre jött fel, de érkezett Max Verstappen és szuperlágyon 1:18.972-tes időt futva átvette a vezetést. Nem is változott a sorrend, a végén még Hülkenberg bejött hatodiknak, Alonso, Pérez, Button, Magnussen, Ericsson, Wehrlein is kiesett.

A Q3-ban aztán mindenki szuperlágy gumival hajtott a pályára. Verstappen jól, egy 1:19.092-es idővel kezdett, de ez Hamilton néhány percen belül felülmúlta, 1:18.704-gyel. Ekkor Rosberg még csak a negyedik volt. Jött a hajrá, Hamilton már nem javult, míg Rosberg az utolsó körében megfutotta a második legjobb időt 1:18.958-cal. Hülkenberg megelőzte a két Ferrarit, a finn Räikkönen csak hatodik, míg a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel csak hetedik lett.

A hazai közönség előtt szereplő Sergio Perez a 12. rajtkockát szerezte meg, míg a mezőny másik mexikói pilótája, Esteban Gutierrez a 17. helyről kezdheti majd meg a versenyt. A brit Jolyon Palmer az autójának műszaki problémája miatt nem vett részt az időmérőn, s az utolsó helyről rajtol majd.

A teljes rajtsorrend:

    1. sor:

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Nico Rosberg (német, Mercedes)

    2. sor:

Max Verstappen (holland, Red Bull)

Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)

    3. sor:

Nico Hülkenberg (német, Force India)

Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)

    4. sor:

Sebastian Vettel (német, Ferrari)

Valtteri Bottas (finn, Williams)

    5. sor:

Felipe Massa (brazil, Williams)

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)

    6. sor:

Fernando Alonso (spanyol, McLaren)

Sergio Perez (mexikói, Force India)

    7. sor:

Jenson Button (brit, McLaren)

Kevin Magnussen (dán, Renault)

    8. sor:

Marcus Ericsson (svéd, Sauber)

Pascal Wehrlein (német, Manor)

    9. sor:

Esteban Gutierrez (mexikói, Haas)

Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)

    10. sor:

Felipe Nasr (brazil, Sauber)

Esteban Ocon (francia, Manor)

    11. sor:

Romain Grosjean (francia, Haas)

Jolyon Palmer (brit, Renault)

A 71 körös Mexikói Nagydíj vasárnap - magyar idő szerint - 20 órakor kezdődik