20 éves futam tűnik el az F1-ből jövőre

2017.04.07. 09:29

Pénteken Sanghajban az F1 új tulajdonosának egyik képviselője, Sean Bratches bejelentette, jövőre már nem rendezik meg a Malajziai Nagydíjat. Elég fontos futam esik ki, ami 1999 óta folyamatosan a versenynaptárban volt. A búcsút már tavaly pedzegették a szervezők, sokallták a promóciós díjat, pláne, hogy a verseny egyre kevesebb nézőt vonzott. Inkább a MotoGP-re koncentrálnak és költenek, ami évek óta teltházas.

Az - egyelőre - utolsó Malajziai GP-t október 1-én rendezik, egy két héttel a közeli Szingapúr versenye után. Utóbbi versenynaptárba kerülése miatt is esett az érdeklődés Szepangban, és az sem tett jót, hogy a tavaszi dátum helyett pár éve őszre tették a versenyt.

Helyettese már van a nagydíjnak, tavaly év vége felé véglegesítették, hogy a Francia GP visszatér, 2018-tól a dél-franciaországi Le Castellet-ben, a Paul Ricard pályán rendeznek futamot. Pénteken Bratches azt is megerősítette, jövőre újra lesz nagydíj Németországban is, ez idén elmarad.

A Francia GP a világ legidősebb nagydíja, itt szerveztek először Grand Prix-t, 1906-ban, amit a magyar Szisz Ferenc nyert meg egy Renault-val. A futam 2008 után tér vissza az F1-be, legutóbb Magny Cours-ban tartották meg. A Paul Ricard-on 1990-ben volt legutóbb verseny.