Vettel-Hamilton: 2-1!

GettyImages-669117640
2017.04.16. 19:01

Az első futam fanyalgása az előzések hiánya miatt már a régmúlt, Kína után Bahreinben is remek verseny volt a Forma-1-ben, sőt, a közel-keleti futam egészen jó küzdelmet hozott.

Bottas a rajtnál megtartotta a pole jelentette előnyt, elfordult elsőként, Vettel viszont kifékezte Hamiltont, és a Mercedesek közé ékelődött. Verstappen remek rajttal sorolt be mögéjük, majd jött Ricciardo, és ez az öt kocsi végigvonatozta az első 10 kört, senki nem tudott elhúzni.

Vettel bontotta meg a formációt, amikor a 11. körben elsőként ment kerékcserére, majd jött Verstappen is. A tinédzser peches volt, a kivezető körén fékhiba miatt a gumifalba csúszott, és kiesett.

Két kör múlva Stroll és Sainz az első kanyarban ütközött, a Williams és törmelék a pályán maradt, jöhetett a biztonsági kocsi, vele tömeges kerékcserék.

A Mercedes egyszerre hívta ki a két autóját, annyira közel voltak egymáshoz, hogy Hamiltonnak várakoznia kellett Bottas mögött, és hogy ezt az időt csökkentse, nagyon lassan ment a depóban, Riccardót feltartva. Rövid tanácskozás után ötmásodperces büntetést kapott, amit második kiállásánál kellett letöltenie.

Vettel került az élre a kerékcserék után, mögötte Bottas és Hamilton, jó néhány másodperc hátrányban.

Bottas kezdte a második kerékcseréket a 31. körben, Vettel a 34.-ben, Hamilton csak a 41.-ben jött. Jócskán Bottas mögé tért vissza, de a hátrányát nagyon gyorsan ledolgozta, és a 47. körben a finn simán elengedte a csapattársát.

Több mint 10 másodpercet kellett ledolgoznia alig 10 kör alatt, a rádión nagyon hajtották, hogy menjen, mert nagyon gyors volt, de meglehetősen lehetetlen próbálkozásnak tűnt.

Az angol ennek ellenére tövig nyomta, és egy-két másodperceket hozott körönként a Ferrarin. Meg lehetett volna csinálni, ha nincs az ötmásodperces büntetése.

Így Vettel simán győzött, és 2-1-re vezet futamgyőzelmekben Hamilton ellen, visszavette a vezetést is a világbajnokságban. A mercis sirathatja azt az öt másodpercet.

Bottas a futam második felére elgyengült, messzi harmadik lett, Räikkönen újabb gyenge versenyt futott, de legalább negyedikre mentette Ricciardo előtt.

Alonsónak újabb eseménydús futama volt a McLaren-Hondával, aminek másik kocsija, Stoffel Vandoorné el sem tudott indulni, olajszivárgás miatt. A spanyol gépe az utolsó előtti körig bírta, csak akkor adta meg magát. A kétszeres bajnok egyébként végig elégedetlenkedett a rádión, hogy milyen gyenge a motorja.

A vb-t 44. győzelme után újra Vettel vezeti, a különbség minimális, de az most már tisztán látszik, hogy versenyen a Ferrari pariban van a Mercedesszel, egy körön még a németek autói gyorsabbak.

Két hét múlva Orosz Nagydíj Szocsiban.

Borítókép: Mark Thompson / Getty Images Hungary.