Az amputálással végződő F4-baleset miatt módosították az F1-kocsikat

2017.05.25. 11:10

A legtöbb F1-csapatnak módosítania kellett a kocsija hátsó emelőpontját, miután az FIA biztonsági igazgatója, Laurent Mekies felhívta figyelmüket egy lehetséges veszélyre.

A módosítás oka Billy Monger április F4-balesete, ami után a fiatal pilóta mindkét lábát amputálni kellett térdtől. Monger nagy sebességgel csapódott bele hátulról egy versenyzőtársa álló autójába. Az FIA vizsgálata szerint a kocsi hátsó emelőpontja is közrejátszott abban, hogy ennyire súlyos lett a baleset, ugyanis az volt az első érintési pont a két autó között, ez pedig befolyásolta azt, hogyan nyeli el az autó az ütközés erejét.

Ha közelről megnézzük az FIA által írt levélhez csatolt képet, egyből világossá válik, miről beszélnek Mekiesék: a kocsi testéből kilógó fémelemről van szó, amik egyből felhasíthatják a beleütköző autó elejét, így ahelyett, hogy az orr elnyelné az ütközés erejének egy részét, simán behatol abba.

0e9b25c285244c860b3520cdb20f44a8

Volt olyan csapat, amelynél már eddig is biztonságos megoldást alkalmaztak, a többieknek viszont azonnal át kellett alakítania ezt az elemet, az FIA pedig azon lesz, a többi géposztályban is lecseréljék a veszélyes emelőpontokat.