A szocialista pénzosztás ellen az F1 legújabb csapata

2017.06.01. 18:08

2020-ig érvényes a Forma-1 Concorde-szerződése, ami meghatározza, ki milyen kifizetésekben részesül a szezon végén. Eszerint mindig a Ferrari kapja a legtöbb pénzt, illetve az azévi világbajnok és az istállók, melyek az utóbbi három évben a legjobb pozíciókban végeztek.

Az F1 új tulajdonosa, a Liberty Media eltörölné a Concorde-ot, és új, kiegyensúlyozottabb rendszert alakítana ki, ám ez nem jó - mondja az egész mezőny legkevesebbet kereső csapata, a Haas F1. A tulajdonos Gene Haas amerikai, és mint látjuk, úgy is közelíti meg a dolgokat.

Újak vagyunk a Forma-1-ben, szóval mindennek örülünk, amit kapunk. Nagyon meg kell gondolni, hogyan osztják szét a pénzt, mert a legtetején vannak csapatok, amik 50 éve indulnak az F1-ben, így kiérdemeltek bizonyos jogokat a kasszánál. Nem mondom, hogy akik az alján vannak, nem érdemelnek többet a jelenleginél, de azt igen, hogy a topcsapatok kapjanak többet. Nem lehet békebíróként eljárni, mert őszintén, a győzelmeket jutalmazni kell, nem szabad átmennünk szocialista struktúrába.


Mivel a Haas tavaly nevezett először a Forma-1-be, az idei csak a második szezonja, arról a 36 millió dolláros alappénzről is lemaradt, ami minden istállót megillet, ami az elmúlt három idényből kétszer a top10-ben végzett. Így mindössze 19 millió dollárt kapott, pedig újoncévét 8.-ként zárta, olyan régi neveket előzött meg, mint a Renault és a Sauber.