Alonso azt is mondhatta volna, piros hó essen

2017.06.09. 10:08

Nyernünk kell. Ha kábé szeptemberig győzünk, maradok

- állított feltételt a McLaren-Hondának Fernando Alonso, amikor a Kanadai GP csütörtökjén arról kérdezték, mi kell ahhoz, hogy 2018-ban is a McLarennél folytassa.

A 35 éves pilóta hároméves szerződése a szezon végén kifut, a hosszabbítás még fel sem merült, ugyanis a motor nagyon gyenge. Csak a McLaren nem szerzett pontot idén a Forma-1-ben, Alonsónak és csapattársának, Stoffel Vandoorne-nak egy-egy futamot sikerült befejezniük a 11 próbálkozásukból. 

Vagyis Alonso feltétele elég lehetetlennek tűnik, legalábbis kellene hozzá egy őrülten mázlis esőverseny. Pláne szeptemberig, ez ugyanis azt jelenti, hogy a sikernek a következő 6-7 versenyen kellene megtörténnie. Vagyis Monzáig, az Olasz GP-ig, és nem véletlenül: általában akkorra derülnek ki a jövő évi pilótafelállások, minden istálló akkor igyekszik véglegesíteni a következő évi embereit.

Fernando Alonso csütörtökön, Montrealban
Fernando Alonso csütörtökön, Montrealban

És akkor abba még bele se menjünk, mennyire lenne jó Alonsónak, ha kifutna neki egy mákos győzelem, aztán minden folytatódna nagyjából ugyanúgy 2018-ban is.

Az Autosport tudósítása szerint Alonsót megkérdezték, hogy 100 százalékig távozna-e, ha nem nyernek futamot.

Június van, úgyhogy 100 százalékot nem tudok mondani a jövő évről, meg sem próbálom. Három év után nem vagyunk győzelmi pozícióban, változtatni kell, a csapatnak is. Ahogy a csapat, úgy én is nyerni akarok. Azért csatlakoztam ehhez a projekthez, hogy világbajnok legyek, de nem vagyunk ilyen pozícióban. És ha nem látod, hogy bármi is változna, talán jobb, ha projektet váltasz. Most ennyit tudok mondani, szeptember-október környékén leülök magammal, addig semmi nem 100 százalék.


Zak Brown McLaren-főnök a napokban nyilatkozott minden eddiginél keményebben a Hondával szemben, azt mondta, "tűréshatárra került" a türelmük a motorszállítójukkal, és hogy a tulajdonosoktól megkapta a felhatalmazást a váltásra. Bár 2018-ra elméletileg már elkötelezték magukat a Hondához, mivel május vége volt a motorváltás határideje, és Monacóban még Brown is a folytatásról beszélt, az F1-ben semmit nem lehet kizárni.

Arról, hogy Alonso előtt milyen új projektek állnak, ha otthagyja a Mclaren-Hondát, ebben a cikkünkben írtunk.