Hajszálon múlt, hogy nem zárták ki Vettelt?

2017.06.26. 10:23

A német Auto, Motor und Sport (AMuS) magazin úgy tudja, nagyon kevésen múlt, hogy nem zárták ki Sebastian Vettelt az Azerbajdzsáni GP-ről, miután szándékosan, oldalról nekiment Lewis Hamilton autójának. A német végül csak 10 másodperces stop&go büntetést kapott, de a fekete zászló is felmerült.

Vettel két okból kapott 10 másodpercest. Először is nincs meghatározott büntetési tétel arra, ha valaki szándékosan okoz balesetet. Azaz mérlegelni lehetett. Másodszor, féltek egy keményebb büntetéssel belenyúlni a világbajnokságba. Egy sportfelügyelő azt mondta nekünk, hajszálon múlt, hogy Vettel megúszta a fekete zászlót, vagyis a kizárást

- írja az újság netes oldala.

Bakuban Paul Gutjahr, Enzo Spano, Anar Shukurov és egy volt pilóta, Danny Sullivan alkotta a felügyelői testületet, akik a büntetésről döntöttek. A 67 éves Sullivan egy szezont versenyzett az F1-ben, 1983-ban a Tyrrellel egy ötödik helye volt a legjobb, két pontot szerzett. Mindössze 15 futamon indult. Indycarban lett bajnok 1988-ban, 1985-ben megnyerte az Indy 500-at, de a Forma-1-ben tapasztalata is alig van.

A vasárnapi felügyelői elemzés szerint Hamilton nem fékezett be Vettel előtt. Az első és a harmadik újraindulásnál is 3 kilométer/órán belül volt ahhoz képest, amennyivel a másodiknál ment - amikor Vettel hátulról belefutott -, vagyis ugyanúgy haladt az angol, mint a másik két alkalommal, mikor nem történt baleset - írja továbbá az AMuS.

Vettel egyelőre megúszta, de az FIA-elnök, Jean Todt még elnöki jogával élve előveheti, és indíttathat ellene eljárást. Nem nyilatkozott még, de váratlan lenne, ha folytatódna az ügy.

Az, hogy felmerült a kizárás, az Auto, Motor und Sport saját értesülése, sem az angol, sem az olasz sajtóban nem jelent meg, hogy Vettel a fekete zászlót kockáztatta.

Vettel első, Hamilton második a világbajnokságban, csak 14 pont van közöttük. A német vasárnap negyedik, az angol ötödik lett.