Vettel megúszta, nem szigorítanak a bakui büntetésén

2017-06-10T183223Z 232203588 RC128B1DF8E0 RTRMADP 3 MOTOR-F1-CAN
2017.07.03. 19:53

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke hétfőn, Sebastian Vettel meghallgatása után nem sokkal közölte, hogy végül nem indítanak hivatalos vizsgálatot a német ellen, amiért az Bakuban szándékosan nekiment Lewis Hamiltonnak a biztonsági autó mögött az Azerbajdzsáni Nagydíjon, vagyis nem súlyosbítanak az akkori, 10 másodperces stop-and-go büntetését.

A 30. születésnapját éppen hétfőn ünneplő Vettel a meghallgatáson elismerte felelősségét, bocsánatot kért tettéért, és megígérte, hogy ezt nyilvánosan is megismétli majd, az FIA-nek ennyi elég volt az ügy lezárásához, áll a hivatalos indoklásban, aminek teljes szövege itt olvasható.

Ez már a második eset, amikor Vettel hasonló ügyből egy bocsánatkéréssel komolyabb büntetés nélkül jött ki, tavaly Mexikóban gyanúsította meg Max Verstappent, hogy feltartotta a biztonsági autó mögött, akkor a versenyigazgató Charlie Whitingnak is nekiment, de ügy akkor sem lett tettéből, miután bocsánatot kért. A mostani meghallgatás után – melyből hosszú hónapokig elhúzódó tárgyalás is lehetett volna – Jean Todt kiemelte, hogy ha Vettel a közeljövőben bármi hasonlót elkövet, mint Bakuban, akkor mérlegelés nélkül egyből az FIA belső bíróságára küldi az ügyet.

A párizsi mítingen Vettelen és Todton kívül jelen volt a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene, illetve az FIA vezérkarának legfontosabb emberei, a sportügyekért felelős elnökhelyettes, Graham Stoker, a sportügyi főtitkár, Peter Bayer, az F1 versenyigazgatója, Charlie Whiting, illetve az FIA biztonsági igazgatója, Laurent Mekies, őket győzte meg a német.