F1: szikraszórás és pördülések Ausztriában

2017.07.07. 11:45

A pördülésekről szólt az Osztrák GP mindkét pénteki szabadedzése, szinte nem volt pilóta, aki ne hagyta volna el a pályát, és ne sodródott volna a bukótérbe.

Bottas, Hamilton, Vettel, Verstappen, Sainz, csak hogy párat említsünk, de mindannyian tudták folytatni nagyobb gond nélkül.

A legfurcsább eset a haasos Romain Grosjeannal történt, ő amiatt kapott bal első defektet, hogy túlsodródott a kerékvetőn az utolsó kanyarban. Ez még nem lett volna baj, de a posztkerékvető akkorát ütött a keréken, hogy a gumi kilyukadt.

A francia egy egész kört tett meg három keréken, a fenéklemez végigszántotta az aszfaltot, és szórta a szikrákat, míg a boxba vissza nem ért vele. Ott aztán lecserélték a kereket, és ő is folytathatta.

A sorrend az élen egész szorosan alakult, bár Hamilton lett az első, Verstappen alig maradt le mögötte, és Bottas hátránya sem nagy. Vettel negyedik, Ricciardo ötödik, Räikkönen hatodikként végzett.

A második edzés lényegében ugyanerről szólt, folyamatosan pördültek meg és csúsztak ki a pilóták, miközben minden csapat az előre belengetett esőt várta. A két edzés között volt is egy tízperces felhőszakadás, az edzésen viszont megúszták, zavartalanul ment le a 90 perc. Ezen felül Danyiil Kvjat felgyulladó bal hátsó féke volt a legfontosabb említhető esemény.

Ami az időket illeti, a Mercedes tovább javult délelőtthöz képest, Hamilton 1:05.483-ig javította a legjobb kört, de megint nem tudott kettős győzelmet aratni a Mercedes, Hamilton és Bottas közé Sebastian Vettel fért be. Tovább folytatta jó hétvégéjét Fernando Alonso, aki másodjára is a legjobb 10-ben zárt.

A második szabadedzésen Vettel, Räikkönen, Grosjean, Ocon, Massa, Wehrlein és Ericcson menték a legtöbbet, mind 50 kör környékén teljesítettek.

Osztrák GP, 1. szabadedzés

Osztrák GP, 2. szabadedzés