A Ferrarira nagyon illik a pajzs, de beválik-e?

2017.07.13. 14:49

Péntek délelőtt, az első silverstone-i szabadedzésen próbálja ki a Ferrari a Forma-1-be tervezett fejvédőt, a pajzsot, ami nagyjából egy elnyújtott szélvédő a kocsi elején.

Múlt hétvégén láthattuk az első hivatalos képet a szerkezetről, ami nagyon hasonlít a Red Bull Racing tavaly kitalált szélvédőjére. Most a Motorsport.com videóján a Ferrarin is megmutatták a pajzsot, ami klasszul néz ki, belesimul az autó vonalába.

Csakhogy Chris Horner figyelmeztet, bármilyen jól is néz ki, nagyon alaposan meg kell vizsgálni, alkalmas-e arra, amire bevezetnék, azaz hogy megvédje a pilóta fejét a becsapódó tárgyaktól. Illetve, hogy nincs-e olyan mellékhatása, ami esetleg veszélyhelyzetet okozna.

Horner egy sor fontos dolgot felsorolt:

  • fényviszonyok
  • víz/párásodás
  • szennyeződés a felületen
  • nagyobb tárgyak ellen nyújtott védelem.

Mindenféle tényezővel számolnunk kell, és nem vagyok benne biztos, hogy ez olyan alapos tesztelésen ment át, mint a szélvédőnk vagy a glóriás fejvédő. Kipróbálták-e a nagyobb elemek katasztrofális hatását? Azaz inkább végezzünk rendes munkát 2019-re, mint valami köztest 2018-ra

- figyelmeztetett az Autosportnak.

shield1

A Brit GP edzésén egy, maximum két ember fog vele menni, Vettel vagy/és Räikkönen.

Egy pilóta tapasztalataira fogunk támaszkodni, aki egy időjárási körülmények között próbálta. Nem lesz sötét, nem lesznek extrém fények, nem fog olaj rácsapódni. Attól tartok, elsietjük, ahelyett, hogy rendesen letesztelnénk.

Az FIA célja ugyanis, hogy jövőre valamilyen eszközt bevezessen. Ha a pajzs megfelel, azt, ha nem, akkor a már tényleg teljesen kipróbált glóriát.

A glória legnagyobb, sőt egyetlen hátránya, hogy nem néz ki igazán jól, és mivel a pajzs viszont igen, Horner fél, hogy az esztétika beelőzheti a biztonságot.