Hamilton elképesztő pályacsúccsal érte be Schumachert Belgiumban, megvan a 68. pole

2017.08.26. 14:04

A pénteki szabadedzéseken még a Mercedes volt jobb helyzetben, szombat délelőtt viszont már a Ferrari került tiszta fölénybe a Belga Nagydíjon – Kimi Räikkönen 1:43.916-os körrel abszolút pályacsúcsot ment, de csapattársa, Sebastian Vettel is verte a Mercedeseket, igaz, Lewis Hamiltont egyetlen ezreddel előzte meg. A hármas tempóját senki más nem tudta megközelíteni, a negyedik Max Verstappen 1,1, Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo pedig 1,3 másodperccel volt lassabb a ferraris finnél.

Az időmérő előtt már biztossá vált, hogy két pilóta is büntetéssel kezdi majd a futamot, Felipe Massa a harmadik szabadedzésen figyelmen kívül hagyott dupla sárga zászló miatt kapott 5 rajthelyes büntetést, a mclarenes Stoffel Vandoorne hét közben bejelentett motorcsere-büntetése nőtt szombatra 65 rajthelyre. Az időmérő közben derült ki, hogy Danyiil Kvjat motorcsere miatt 20 hellyel indul majd hátrébbról a szombati eredményéhez képest, míg a svéd Marcus Ericssont (Sauber) és a német Pascal Wehrleint (Sauber) váltócsere miatt büntették 5-5 helyre.

Nagyon ráért a Ferrari és a Mercedes

A két topcsapat szuperlágy gumikat használt csak az első harmadban, mindenki más, beleértve a Red Bullokat is ultralágyon próbált jó időt menni. Ez némi meglepetésre egyik Williamsnek sem sikerült, Felipe Massa és Lance Stroll is kiesett, ahogy a két Sauber, illetve Danyiil Kvjat is. Az élen Hamilton zárt, az ötödik Bottasig bezárólag 6 tizeden belül voltak, a hatodik Ricciardo már majdnem egy másodpercre jött a brit mögött.

Hamilton demoralizáló körrekordot ment

A második harmadig kellett várni, hogy megdőljön a délelőtti pályacsúcs, Lewis Hamilton 1:46.539-re javította a legjobb kört Spában már ultralágyon. Egyik csapat sem trükközött a gumikkal, mindenki ultralágyon ment, így várhatóan kétkiállásos taktikát követ majd a teljes mezőny vasárnap.

Hamilton másodikra újra nagyot javított, már a harmadik harmad alatt 1:43 alá vitte a körrekordot. Mögötte Bottas jutott tovább második helyen, Räikkönen a harmadikon, némi meglepetésre viszont a top 10-be jutott mindkét Renault és mindkét Force India is, vagyis csak öt csapat jutott be a legjobb tíz közé.

Rekord után rekord Hamiltonnak

A harmadik harmadot is félelmetes tempóban kezdte Hamilton, 1:42.907-re javította a pályacsúcsot, ezt a köridőt senki nem tudta megközelíteni, Räikkönen, Vettel és Bottas a második helyért harcoltak egymással.

A második mért körével tovább gyorsult Hamilton, az 1.42.553-as kört nem tudták megközelíteni sem, így

megszerezte 68. pole pozícióját, amivel beérte Michael Schumachert az időmérőn elért első helyek számában.

A vasárnap 200. futamán induló Hamilton mellől viszont Vettel rajtolhat majd az első sorból, a német 242 ezreddel kapott ki, a harmadik Bottas már több mint fél másodpercet kapott.

Amikor Hamilton beérte a szezon közben Sennát a pole-okban, a brazil egyik eredeti sisakját kapta ajándékba, Schumacher beérésekor pedig Ross Brawn adta át a Schumacher család gratulációját neki, láthatóan ez is meghatotta a brit pilótát.