Hamilton elvette Schumacher pole-rekordját, Ferrari-dráma a monzai időmérőn

2017-09-02T142019Z 1720173082 RC17F2D82380 RTRMADP 3 MOTOR-F1-IT
2017.09.02. 17:43

Talán még a harmadik szabadedzésnél is rosszabb körülmények várták a pilótákat az Olasz Nagydíj időmérőjén, mégis elindult kettőkor a kvalifikáció. Sokáig nem tartott, a rettentő csúszós pályán Romain Grosjean pördült meg a Haasszal öt perc után – a francia pilóta kocsija a célegyenesben úszott meg, mindkét falat elkapta pörgés közben, de végül épségben szállt ki.

Emiatt az időmérő első harmadát több mint két és fél órára megszakították, hogy ne kockáztassanak. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy elálljon az eső – hogy jobb körülmények között folytathatták, azonnal látszott, Lewis Hamilton elsőre három másodpercet javított a kora délutáni köridején.

Már az első harmad alatt javult annyit a pálya, hogy intermediate gumikra váltson a mezőny, de így sem volt meglepetés kieső, elsőre a már kora délután bukó Grosjean mellett Kevin Magnussen, Jolyon Palmer és a két Sauber-pilóta esett ki.

A második harmadra újra elkezdett esni az eső, emiatt volt, aki visszaváltott extrém esőgumikra. Utólag kiderült, az intermediate gumit választók döntöttek jobban, végül mindenki ezen fejezte be a Q2-t Lewis Hamilton legjobb ideje mögött. Lance Stroll meglepetésre ötödikként jutott tovább, Stoffel Vandoorne pedig az utolsó pillanatban ugrott fel a legjobb 10-be.

Az utolsó 12 percet Hamilton, Valtteri Bottas és Sebastian Vettel is átmeneti gumin kezdte annak ellenére, hogy újra rákezdett az eső, gyorsan váltaniuk is kellett, amivel értékes perceket buktak. Végül ez nem számított Hamiltonnak, aki stabilan nyerte a több mint 3,5 órásra nyúló időmérőt, bár a végén folyamatosan változott a sorrend az élen, nagy harcban volt a két Red Bull-lal, amelyek rajtbüntetéssel kezdik majd a futamot. A két Ferrari viszont nagyon elrontotta a végét, Kimi Räikkönen 7., Vettel csak 8. lett, valamiért nagyon nem működött az extrém esőgumin az addig gyors Ferrari, de rajtbüntetések miatt két hellyel előrébb kezdenek majd.

Hamilton mögött Max Verstappen és Daniel Ricciardo zártak az időmérőn, ők sem innen rajtolnak majd – a büntetéseik miatt Lance Stroll kezdhet majd az első sorból Lewis Hamilton mellől, miinden idők legfiatalabb elsősoros indulójaként.

Hamiltonnak ez volt pályafutása 69. pole pozíciója, ezzel már egyedüli F1-rekorder, Michael Schumachert egy héttel korábban, Spában érte be.