Nagy balhé van az FIA-s technikai ellenőr lemondásából

2017.09.29. 13:12

Három napja távozott a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) technikai főnöki posztjáról Marcin Budkowski, és pénteken, a Malajziai GP-paddockban azt kezdték pletykálni, hogy a Renault-hoz igazol. Mindössze három hónap múlva, csak addig nem vállalhat újabb állást az FIA-szerződése szerint.

Botrány, hiszen a 40 éves szakember feladata az volt, hogy eldöntse, mi szabályos és mi nem az F1-kocsikon, az istállók neki küldték el titkos fejlesztéseiket, ha meg akarták tudni legálisak-e vagy sem.

Azaz Budkowski mindenkinek mindenébe belelátott, most meg januárban már a Renault-nál állhat munkába.

A Renault nem nyilatkozott, tényleg hozzájuk tart-e a zseniális agynak tartott mérnök, de az ellenfelek azonnal válságtanácskozást hívtak össze - értesült az Autosport. A Red Bull, a Ferrari, a Mercedes, a McLaren, a Force India és a Williams képviselője Szepangban sebtiben megbeszélte, hogy a következő hivatalos ülésükön napirendi pont lesz Budkowski jövője, mert a kvázi azonnali váltása megengedhetetlen.

A pénteki hivatalos sajtótájékoztatón az RBR-es Chris Horner, a Mercitől Toto Wolff, illetve a Sauber és a Toro Rosso csapatfőnöke is elfogadhatatlannak nevezte, hogy az eddigi bizalmi ember bármelyik csapathoz is szerződjön. Utóbbi, Franz Tost azt mondta, az FIA-tól hasonló posztról távozóknak legalább egy évet ki kellene ülniük, amíg újra az F1-ben vállalhatnak munkát.

Budkowski már 2001 óta az F1-ben dolgozik, a Prostnál kezdett, aztán a Ferrarihoz ment, majd 2007 és 2014 között a McLarennél volt vezető aerodinamikai fejlesztő.